nieuws

‘Hogere hypotheekrente in ruil voor meer provisie’

Archief

“Een verzekeraar in de top-5 biedt normale provisie bij een gangbaar hypotheekproduct. Zodra ik de klant 0,2% meer hypotheekrente laat betalen, ontvang ik 1% meer afsluitprovisie.” Dit zei Michael Mackaay van Multisafe tijdens de forumdiscussie op een WFD-bijeenkomst in Bussum.

De onderliggende vraag van Mackaay daarbij was: Moet ik die extra provisie aangrijpen of moet ik de klant die 0,2% minder laten betalen voor zijn hypotheekrente?. Hoe ga ik daar als tussenpersoon mee om?
De reacties uit de zaal waren duidelijk. “Onethisch. Zo ga je niet met klanten om.” Vanaf het podium werd de discussie snel gestopt. “Logisch”, legt Mackaay uit, “de huidige provisiestructuur levert problemen op. Alle schandalen die je leest in de (vak)pers zijn terug te leiden tot de provisiestructuur. De vraag die bij een ieder op tafel moet liggen is: Wat mogen tussenpersonen verdienen? Wat is een reële beloning? Brancheorganisaties zitten niet te wachten op die discussie en ook de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening geeft geen antwoord op dit probleem.”
“Ik heb het daar in die zaal nogal aangedikt. Eigenlijk is het andersom. Je krijgt 2% afsluitprovisie op een normaal product. Je wilt de klant eigenlijk 0,2% korting bieden. Dat mag uiteraard van de verzekeraar, maar dan kost het mij 1% afsluitprovisie. Dat zullen niet veel tussenpersonen doen”, zegt Mackaay. Hij vervolgt: “Ik heb in mijn bedrijf een aantal posten waar ik verlies op lijdt. Dat verlies moet ik dus op andere posten goedmaken, anders kan ik aan het eind van het jaar van een aantal medewerkers afscheid nemen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”
Volgens Mackaay biedt de afschaffing van artikel 16, het verbod op retourprovisie, de mogelijkheid om klanten korting te geven. “Maar maak maar eens een rondje langs een aantal tussenpersonen. Je zal zien dat maar weinig tussenpersonen daar gebruik van maken, omdat het bedrijfseconomisch niet verantwoord is. Tussenpersonen hebben onvoldoende tools om bij verliesgevende posten te factureren. Dat betekent dat je het ergens anders bovenmatig moet terughalen.”

Reageer op dit artikel