nieuws

Het enge getal dertien

Archief

In onze werkwereld van zekerheid moeten risico's zoveel mogelijk worden benoemd en, indien mogelijk, worden vermeden. Het gaat daarbij niet alleen om bewezen risico's, maar ook om onbewezen gevaren. Daarbij denken we onder meer aan de categorie '13', met als klassiek voorbeeld de hotels die geen dertiende verdieping kennen.

Toevallig kwamen we eind april weer eens te spreken over dat voor velen enge getal 13. Het ging om de (onopzettelijk cijferloze) fotopagina in AM. Algemeen directeur Frans Heus van de Generali Verzekeringsgroep verklaarde dat hij in de parkeergarage onder het hoofdkantoor in Diemen parkeerplaats nummer 13 heeft. Hij zou er niet om hebben gevraagd. "Die plek is mij simpelweg toebedeeld door de facilitaire dienst. Het is daar makkelijk inrijden, maar verdraaid slecht uitrijden; je moet altijd drie keer achteruit steken. Tja, als baas heb je privileges, maar je moet ook je plaats kennen."
Heeft u in eigen assurantieomgeving sprekende voorbeelden van situaties waarin het getal '13' een voorname rol speelt, laat het ons dan weten via e-mail (redactie@amweb.nl) of via de fax: 0172-422.892. Alvast bedankt!
Hoe zou het toch zijn met…?
Die vraag komt herhaaldelijk aan de orde als je in het archief oude artikelen tegenkomt waarin voormalige coryfeeën een belangrijke rol spelen. Soms kom je ze ineens tegen tijdens een congres, in een winkelstraat of bijvoorbeeld in de krant.
Zo ontwaarden we op zaterdag 11 mei in het Algemeen Dagblad het gezicht van Piet Tinke, voormalig voorzitter van de NBVA. Tinke figureerde in een artikel over onbemande tankstations.
"De benzine is al duur genoeg", motiveerde Tinke zijn aanwezigheid bij zo'n pompstation. "Mijn airmiles mis ik absoluut niet, want als je kijkt wat je moet doen om die te verzilveren, heb je er al geen zin meer in."
Uit het AD van 11 mei.
Limburgs minivoetbaltoernooi voor assurantiemedewerkers
Op zaterdag 29 en zondag 30 juni houdt zaalvoetbalvereniging 'Amicitia' uit Thorn (Limburg) voor de 21e keer een minivoetbaltoernooi, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste toernooi van zuid-Nederland.
Voor de vierde maal wordt daarbinnen het Open Limburgs Kampioenschap Minivoetbal gehouden. Op zaterdag wordt, in samenwerking met de hoofdsponsor assurantiekantoor Bert Zeegers, een toernooi georganiseerd voor teams van, of gesponsord door, assurantiekantoren en verzekeringsmaatschappijen.
Aanmelden kan (tot uiterlijk 30 mei) bij Bert Zeegers, tel. 0475-56.24.66 of via e-mail: info@bert-zeegers.nl.
Soapserie zet verzekerings- consument op verkeerde been
Het in Groot-Brittannië razend populaire tv-programma 'Eastenders', een sinds mensenheugenis lopende soapserie, heeft wellicht de Britse verzekeringsconsument op het verkeerde been gezet. In een recente aflevering moest één van de spelers samen met zijn verloofde hun woning verlaten vanwege verzakkingsproblemen die voortvloeiden uit verdroging van de grond. Dit is momenteel een 'hot issue' in Brits verzekeringsland. Daarbij werd hen verteld dat zij zich geen zorgen hoefden te maken, omdat verzekeraars de op zich hoge herstelkosten voor hun rekening zouden nemen.
In de branche is over dit door miljoenen Britten bekeken programma enige commotie ontstaan. Volgens het Britse verbond van verzekeraars ABI geeft de verzekeringstechnisch niet helemaal kloppende uitzending echter geen reden voor de branche om zich zorgen te maken. "Dergelijke soaps beweren het werkelijke leven weer te geven en in de praktijk denken veel mensen dat verzekeraars dit soort kosten volledig vergoeden. In de serie werd een eigen risicobedrag genoemd van £ 500; in werkelijkheid ligt dit dichter bij de £ 1.000", aldus een ABI-woordvoerder.
Van Dam zoekt het zelf wel uit
Michel van Dam, directeur levens- en inkomensverzekeringen van De Goudse, heeft een hekel aan computercursussen. Zo blijkt uit een artikel in het tijdschrift Management Team.
"Ik heb een hekel aan computercursussen waar ik weer een of ander nieuw programmaatje onder de knie moet krijgen. Geef mij de handleiding maar, dan zoek ik het zelf wel uit en kan ik die passages overslaan die voor mij totaal irrelevant zijn."
Van Dam had wel baat bij een managementopleiding van Insead. "Ik heb daar veel internationale contacten opgedaan en ervaringen uitgewisseld met collega's uit andere landen."
Voogd worden?
Het relatieblad van Amev voor de met haar samenwerkende tussenpersonen, Amev Info, kent als nieuwe rubriek 'Uitgesproken'. Via een beproefde formule van tien vaste vragen, krijg je een aardig profieltje van een (tussen)persoon. Het eerste slachtoffer was Willem Boot, directeur van Safe Assurantiën in De Bilt.
Hieronder enkele in het oog springende antwoorden van Boot. – Wie is de belangrijkste vernieuwer in het verzekeringsvak? "Helaas de overheid. En het is triest om daar afhankelijk van te zijn." – Wat is het mooiste/leukste dat een klant ooit tegen u heeft gezegd? "Wil jij voogd van mijn kind zijn?"
(hier niet al te groot dia bij van vliegveld) Echtgenote gevlogen; claim bij luchtvaartmaatschappij
Dat luchtvaartmaatschappijen nogal eens bagage van hun passagiers kwijtraken is algemeen bekend. Maar American Airlines is nu aansprakelijk gesteld voor een wel heel bijzondere vermissing tijdens een van haar vluchten: mevrouw Dabney. Deze aan de ziekte van Alzheimer lijdende vrouw is nimmer teruggekeerd van een bezoek aan het toilet tijdens een tussenstop in Dallas. Daarbij werd zij vergezeld door een medewerkster van de luchtvaartmaatschappij, omdat haar man daartoe vanwege een recente heupoperatie niet zelf in staat was. Joe Dabney heeft American Airlines nu aangeklaagd voor een bedrag van 10 mln dollar, zo meldt Post Magazine.
Artsen en advocaten grote brokkenmakers op de weg
Quizvraag: wat hebben artsen, advocaten, koks, informatici, managementadviseurs en maatschappelijk werkers met elkaar gemeen? Het goede antwoord: het zijn allemaal beroepsgroepen die autoverzekeraars liever niet in de boeken willen hebben.
Volgens een recent onderzoek van de Britse autoverzekeraar Churchill veroorzaken zij namelijk de meeste verkeersschades en behoren zij daarmee tot de grootste brokkenmakers op de Britse wegen. Daarentegen kunnen boeren, beroepsmilitairen, lasbranders en gepensioneerden binnenkort een goede aanbieding in de bus verwachten, omdat zij tot degenen behoren die het meest schadevrij rijden. Tot die laatste categorie zouden ook automonteurs gerekend kunnen worden, al beweren boze tongen dat zij mogelijkerwijs schades niet claimen, maar zelf repareren. = = = = = = = Vijfde kolom 'Er is toch niks engs aan een 13e maand!?'

Reageer op dit artikel