nieuws

Hestia Groep neemt alle aandelen PSL-bedrijven over

Archief

PSL Financieel Adviesgroep en PSL Reis Adviesgroep in Eindhoven zijn begin deze maand verkocht. Alle aandelen zijn nu in handen van de nieuwe eigenaar Hestia Groep, die zich komende maand zal vestigen in Hilversum. Ook heeft Hestia de schadeportefeuille van De Bruin Financiële Diensten in Arnhem overgenomen.

De overname van de PSL-werkmaatschappijen die, behalve in Eindhoven, gevestigd zijn in Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Maarheze en Aalst/Waalre (circa 80 medewerkers) is niet verrassend. Het bemiddelingsbedrijf in financiële diensten van voormalig directeur-eigenaar Jos Lindhout boekte de laatste jaren slechte resultaten. In 2001 nog werd een fors verlies geleden van e -1,1 mln bij een provisieomzet van e 4,3 mln. Een jaar eerder moest e -1,3 mln worden afgeboekt bij een provisieomzet van e 4,0 mln. Het eigen vermogen van het bemiddelingsbedrijf kwam in 2001 uit op e -0,3 mln, zij het met dank aan een achtergestelde lening van e 1,5 mln van AXA Nederland.
Banden verbroken
Met deze verzekeraar werden medio vorig jaar alle zakelijke banden verbroken, nadat een conflict was ontstaan over de wederzijdse vorderingen. De schuld van PSL, groot e 1,8 mln, werd – na aftrek van een openstaand rekening-courantsaldo – door AXA kwijtgescholden. Een verliespost van e 330.000 voor de verzekeraar. Begin dit jaar slaagde voormalig eigenaar Lindhout erin een nieuwe financier, Fortis-dochter Amev, aan te trekken. “Inmiddels zijn de resultaten verbeterd”, benadrukt Marcel van den Berg, een van de nieuwe aandeelhouders. Hij en André Martens, voormalig vennoot van het failliete Heijloo Molkenboer, zouden alle aandelen in eigendom hebben. “Er zijn geen aandelenbelangen verkocht aan verzekeraars. Ook zijn er verder geen nieuwe financieringen van verzekeraars aangetrokken.”
Orde op zaken
Van den Berg bevestigt dat hij de komende maanden orde op zaken wil stellen bij PSL. Daarbij wordt er ook gekeken naar samenwerking met de eind vorig jaar overgenomen Rendement Adviesgroep (vijftien vestigingen), die eveneens stevig is gefinancierd door Amev. “Natuurlijk zal er efficiënter gewerkt moeten gaan worden. Waar mogelijk moeten er synergievoordelen worden behaald. Tot aan de zomer zullen nog geen andere maatregelen, waaronder sluiting of samenvoeging van kantoren, worden genomen”, aldus Van den Berg.
Beide assurantiebemiddelingsbedrijven zijn – evenals Het Vermogens Huys (Okhuijsen & Van den Bergh) in Strijen – sinds kort ondergebracht in de nieuwe holding Hestia Groep, die komende maand in Hilversum wordt gehuisvest. Daarheen zal in 2004 ook de Rendement Adviesgroep verhuizen. De overgenomen schadeportefeuille (e 220.000 premie, e 55.000 provisie) van De Bruin Financiële Diensten zal volledig worden geïntegreerd in de volmachtportefeuille van Clamber Assuradeuren, onderdeel van de Rendement Adviesgroep. De Hestia Groep telt volgens Van den Berg ongeveer tweehonderd medewerkers en een provisieomzet van e 10,1 mln op jaarbasis.

Reageer op dit artikel