nieuws

Groter marktaandeel voor top-25 hypotheekverstrekkers

Archief

Groter marktaandeel voor top-25 hypotheekverstrekkers

De 25 grootste hypotheekverstrekkers van ons land hebben hun gezamenlijke marktaandeel vorig jaar vergroot tot 94,9% (90,3%). Achter marktleider Rabobank azen vooral SNS Bank en Postbank op de tweede plaats van ING Bank, terwijl de omzet van ABN Amro daalt. Dat blijkt uit een overzicht van de 25 grootste hypotheekverstrekkers in het onlangs verschenen AM Jaarboek 2004.
Rabobank heeft zijn koppositie in particuliere woninghypotheken vorig jaar verstevigd met een productie van e 19,8 (17,1) mld, goed voor een marktaandeel van 23,6%. De cijfers, afkomstig van het Kadaster, laten verder zien dat het marktaandeel van nummer twee ING Bank met 0,4% is gedaald tot 8,1%. De bank vergroot wel de productie tot e 6,8 (6,4) mld. Nummer drie SNS Bank vergroot het marktaandeel met bijna 1% tot 7,7% en lost ABN Amro (6,9%) af.
De top-10 telt vijf stijgers, van wie Bank of Scotland de grootste progressie boekt. De hypotheekomzet gaat in 2003 met 161% omhoog: dat levert de bank, in 2002 nog 22e, een negende plaats op. Andere stijgers zijn Postbank (van zes naar vijf) en Westland/Utrecht (van twaalf naar tien). Obvion was in 2003 voor het eerst een volledig jaar als geldgever actief en stijgt daardoor van de veertiende naar de zevende plaats.
Dalers
Omzetdalingen zijn er voor ABN Amro en ASR Bank. De laatste, die volgend jaar gaat opereren onder de naam Fortis Hypotheek Bank, zet ruim een half miljard minder aan hypotheken af en komt uit op 5,3% marktaandeel. Voormalig nummer acht Aegon zakt terug naar een hypotheekproductie van e 1,3 (2,1) mld en een negentiende plaats. Sinds november 2002 wordt een groot deel van de hypotheken gefinancierd door NIB Capital-dochter Haagsche Leeuw.
Op concernniveau heeft Rabobank (inclusief Obvion) een omzet van e 23,4 mld. Met 24,4% heeft de groep bijna een kwart van de markt in handen. De ING-dochters komen bij elkaar opgeteld (maar zonder RVS) op de tweede plaats met e 16,0 mld en een marktaandeel van 16,6%. Fortis volgt op ruime afstand met e 11,3 mld (marktaandeel 11,8%). (kader)
AM Jaarboek
De overzichten van de 25 grootste hypotheekverstrekkers en van de top-100 van assurantiebedrijven in ons land zijn nieuw in het AM Jaarboek 2004. Het jaarboek bevat verder de resultaten en marktaandelen van schade-, leven- en natura-uitvaartverzekeraars onder toezicht van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK). Aandacht wordt tevens besteed aan de financiële slagkracht (solvabiliteit en aansprakelijk vermogen) van alle verzekeraars. Het AM Jaarboek 2004 kost los e 69; een abonnement bedraagt e 59 per jaar. Voor informatie en bestelling: tel. 0570-67.34.44 of e-mail: am@kluwer.nl.

Reageer op dit artikel