nieuws

Grote faillissementen bij Finesse en Gritter & Sevink

Archief

In de laatste maand van december zijn twee (voorheen) grote assurantiekantoren omgevallen. In Groningen werd het faillissement uitgesproken over Finesse Adviesgroep en in Emmeloord klonk hetzelfde verdict voor Gritter & Sevink.

Beide intermediairbedrijven kenden een invloedrijke bemoeienis van verzekeraars. Finesse was riant gefinancierd door Amev, dat tevens 25% van de aandelen in bezit had. Gritter & Sevink was, eveneens na een miljoenenfinanciering, volledig eigendom geworden van SNS Reaal.
Gritter & Sevink heeft na enkele zware jaren het hoofd in de schoot geworpen. ‘Op eigen verzoek’ heeft de rechtbank in Zwolle het faillissement over het Emmeloordse bedrijf uitgesproken. Zo’n 35 mensen verliezen hun baan; ruim een jaar geleden werkten nog 60 mensen in Emmeloord. Gritter & Sevink kampte na enkele verliesjaren met een fors negatief eigen vermogen, gecombineerd met ruim e 8 mln aan langlopende schulden.
In 2002 moest directeur Joop Huisman noodgedwongen de aandelen verkopen aan SNS Reaal, dat al voor zo’n e 5 mln aan overnames (Maes & Van Wijk, Interleven en Poliskring) had gefinancierd en opnieuw in het kantoor zou investeren. Interim-directeur Ebbo de Jong heeft het schip echter niet vlot gekregen.
Curator Manning zegt te werken aan een doorstart “door overname van de bedrijfsactiviteiten”. Hij wil die plannen niet verder toelichten.
Finesse
Finesse Adviesgroep is failliet verklaard na een één dag durende surséance van betaling. Bij het in 1996 opgerichte intermediairbedrijf werkten nog maar elf personeelsleden, tegen meer dan dertig een jaar geleden. Amev heeft via participatiemaatschappij Asam bijna e 4 mln, vooral voor overnames, gestoken in het Groningse kantoor. “Men is continu uitgegaan van groeimarkten, naar nu blijkt ten onrechte. Het bedrijf is ten onder gegaan aan overfinanciering”, aldus curator Jeroen Sprangers.
De portefeuille, grotendeels verpand aan financier en mede-aandeelhouder Amev, is in beheer gegeven bij Evers Assurantie Groep (Heerenveen). Twee kleine onderdelen waren verpand aan Melching Assurantiën (Drachten) en Van de Nieuwegiessen Assurantiën (Glimmen). Directeur Gijs van de Nieuwegiessen (32) heeft via de vennootschap Fandi 75% van de aandelen Finesse in bezit. Curator Sprangers zoekt nog naar kopers voor de portefeuilles vermogensbeheer en financieringen.
‘Eén grote klucht’
Volgens Hans Doeve (43) is het faillissement van zijn kantoor Doeve & Partners (Zoetermeer) “één grote klucht”. Nietsvermoedend nam hij op 10 december de telefoon op. Het was de rechtbank in Den Haag, die hem kwam vertellen dat zijn bedrijf zojuist failliet was verklaard.
De aanvraag voor het faillissement is gedaan door uitvoeringsinstelling GAK, volgens Doeve gebaseerd op onjuiste rekeningen. “Vervolgens is een fax van de GAK-advocaat op het bureau van een medewerker onderop een stapel terechtgekomen en een exploot van een deurwaarder is in een postvakje gegooid en nooit door mij gelezen.” Doeve, inmiddels samen met een andere werknemer ontslagen door de curator, heeft verzet aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank.
Brooker
Assurantiekantoor Brooker Verzekeringen, gevestigd in Roosendaal, is op verzoek van eigenaar/directeur Cees Gerritsen failliet verklaard. Het kantoor (drie medewerkers) legde zich toe op verzekeringen voor de automotivebranche en had al enige tijd financieringsproblemen. Curator Jansen onderhandelt met een aantal gegadigden over de overname van de portefeuille, die zes à zeven ton provisie groot is.

Reageer op dit artikel