nieuws

Gritter & Sevink gered door SNS Reaal

Archief

Joop Huisman is niet langer directeur van Gritter & Sevink. Hij heeft de aandelen van het Emmeloordse intermediairbedrijf noodgedwongen verkocht aan SNS Reaal.

Via de vennootschap Distributiepartner had SNS Reaal vorig jaar al een minderheidsbelang genomen in Gritter & Sevink. De bankverzekeraar zal nieuwe investeringen doen om de toekomst van het assurantiekantoor veilig te stellen. “In de basis is er namelijk veel goeds bij dit kantoor”, zegt de huidige algemeen directeur Ebbo de Jong, voormalig directielid van de verzekeraars AXA/UAP en Bovemij.
Een verzekeraar als aandeelhouder is niet nieuw voor Gritter & Sevink. In 1988 kreeg Woudsend al eens alle aandelen in handen van assurantiekantoor Gritter. Na de fusie met Sevink in 1991 werd dat belang van Woudsend teruggebracht tot 50%. Een jaar later namen de directieleden Joop Huisman en Richard Meinders de aandelen over van de verzekeraar.
Eufemisme
Op de vraag of de financiële situatie van Gritter & Sevink niet erg florissant is, antwoordt De Jong met een veelzeggend: “Dat is een eufemisme”. De cijfers over boekjaar 2000 bevestigen dit. Gritter & Sevink werd dat jaar bij een provisie-omzet van zo’n e 4,5 mln geconfronteerd met een verlies van om en nabij e 1,3 mln, waardoor het eigen vermogen daalde tot e 2,4 mln negatief. Voorts stond er aan lang- en kortlopende schulden een bedrag van e 8,9 mln op de balans. De gehele assurantieportefeuille is verpand aan SNS Reaal, dat voor een bedrag van naar schatting e 4,9 mln de overnames financierde van Maes & Van Wijk, Interleven en Poliskring.
Het jaar 2001 heeft wederom verlies opgeleverd, waardoor de situatie nog penibeler is geworden. De Jong verwacht dit jaar echter “break-even” te draaien. Daartoe zijn inmiddels drie vestigingen gesloten (Nijkerk, Voorburg en Zwanenburg) en is het arbeidscontract met ruim dertig mensen beëindigd. Gritter & Sevink telt nu nog drie vestigingen: in Emmeloord werken (inclusief Actum) zestig mensen, terwijl kantoren in Venray en bij de legerplaats in het Duitse Zeven worden bemand door één persoon.
Geen manager
Vanaf zijn privé-adres geeft voormalig directeur en grootaandeelhouder Joop Huisman aan dat zijn vertrek “inderdaad niet uit luxe” is geboren. “Maar ik wil benadrukken dat het mijn eigen beslissing is geweest en dat we geen ruzie hebben. Ik kom nog steeds wel eens over de vloer in Emmeloord.”
Volgens De Jong misten zowel Huisman als collega-directeur Richard Meinders, die begin dit jaar zijn aandeel van 10% in Gritter & Sevink verkocht en vertrok, leidinggevende kwaliteiten. “Ze hebben veel goede kwaliteiten, maar zijn niet in de wieg gelegd voor management.” Huisman erkent dat zelf. “Ik ben een commerciële man en werd door de groei van het bedrijf te veel in een managersrol gedrukt.”
Huisman, die nog tijdelijk zitting heeft gehad in het branchebrede e-businessplatform, heeft vertrouwen in de toekomst van Gritter & Sevink. “Er zijn investeringen nodig en dat kan SNS Reaal beter dan ik. Maar op automatiseringsgebied is er geen tussenpersoon zo ver als dit kantoor, bijvoorbeeld met de ontsluiting van de backoffice.”
Niet reëel
Het klantenbestand van Gritter & Sevink telt 1.500 bedrijfsrelaties en 35.000 particulieren. “Dat laatste cijfer klopt”, zegt De Jong. “Maar eigenlijk is het niet reëel. Dat kost meer dan het oplevert. Van eenderde, mensen met slechts één schadepostje, moeten we gewoon afscheid nemen.”
Ebbo de Jong (56) is inmiddels bijna veertig jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Zo’n 25 jaar geleden was hij al eens directeur van een assurantiekantoor: Vertass in Heerhugowaard. “Na mijn vertrek bij AXA/UAP heb ik me voorgenomen alleen nog leuke dingen te doen. En ik vind het leuk en een uitdaging om hier in Emmeloord een stuk werkgelegenheid veilig te stellen en tevens een bijdrage te leveren aan de verbetering van het imago van deze bedrijfstak.”
Joop Huisman: “Ik ben door de groei van het bedrijf te veel in een managersrol gedrukt”.

Reageer op dit artikel