nieuws

Goudse stoot belang Britse Endsleigh af

Archief

De Goudse stoot haar meerderheidsbelang (86%) in het Britse volmachtbedrijf Endsleigh af. De maatschappij zegt zich in Groot-Brittannië te willen concentreren op ziektekosten-, reis- en expatriatesverzekeringen.

Het meerderheidsbelang in Endsleigh Insurances Services, dat in het Verenigd Koninkrijk haar producten distribueert via 130 insuranceshops (1.100 medewerkers) wordt medio februari overgedragen aan het Britse topmanagement. Endsleigh heeft voor de financiering van de transactie zich verzekerd van de steun van een bank en de Zwitserse verzekeraar Zurich Financial Services. De overige 14% van de aandelen blijft in handen van de Britse studentenvakorganisatie NUS.
Als reden voor de beëindiging van de 25 jaar lange strategische samenwerking zegt De Goudse, dat zij haar internationale strategie meer wil focussen op ziektekosten-, reis- en expatriatesverzekeringen. “Endsleigh wordt daarentegen op een steeds breder vlak actief in de Britse markt voor studenten en professionals”, aldus de maatschappij. Het afstoten van het bedrijf zou geen verband houden met de teruglopende resultaten van de in het slop verkerende autotekening in Groot-Brittannië, maar een feit is wel dat de autoverzekering voor Endsleigh een primair product is waarmee de laatste jaren verlies werd geleden.
De Goudse blijft in het Verenigd Koninkrijk actief via haar in 1999 overgenomen dochter Travel and Personal Underwriters (TPU), een pool van verzekeraars waarvoor TPU de verkoop en acceptatie verzorgt. Ook via Endsleigh blijven reisverzekeringen worden verkocht.
Met de verkoop van haar belang derft De Goudse – gerekend over 2000 – een provisie-omzet van e 69,8 mln bij een premie-omzet van e 194,7 mln. Over de eerste helft vorig jaar bedroeg de omzet van Endsleigh e 75 mln.

Reageer op dit artikel