nieuws

Goed eerste halfjaar voor verzekeraar De Goudse

Archief

De Goudse kan terugkijken op een goed eerste halfjaar 2003. Bij een omzet van e 539 (472) mln, groeide het totale premie-inkomen met 13% tot e 442 (392) mln. Het binnenlandse premie-inkomen steeg met 5,5% tot e 361 (342) mln.

De premiegroei van 5,5% in Nederland is te danken aan de sectoren Leven en Zorg, want in Schade bleef het premie-inkomen gelijk aan de eerste helft van 2002. Dat Schade per saldo gelijk is gebleven, komt volgens topman Franswillem Briët vooral door de ‘opschoning van de autoportefeuille’.
In het levenbedrijf doen zich minder royementen voor dan eind vorig jaar was voorzien in verband met de toenmalige spaarloonplannen van het kabinet. De Goudse heeft in de eerste helft van dit jaar een stevige groei in hypotheken geboekt. Deze worden weliswaar voor rekening van Bank of Scotland en NIB verkocht, maar De Goudse profiteert vanzelfsprekend van de aan die hypotheken gelieerde verzekeringen.
Het technisch resultaat steeg in het eerste halfjaar met 22% tot e 16,1 (13,2) mln. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening beliep (na belastingen) e 13,7 (9,2) mln), een stijging van 49%.
Doorlooptijden
Verbetering van de ‘performance’ geldt ook bij De Goudse nog immer als een van de speerpunten. Bij Leven ligt de doorlooptijd nu op twee tot drie dagen en bij employee-benefits op vier dagen, volgens Briët. Bij schadeverzekeringen ligt dat voor nieuwe verzekeringen op vijf dagen en bij mutaties op tien dagen.
Ten aanzien van bedrijfsverzekeringen lag de doorlooptijd begin dit jaar op circa een maand. Hoewel Briët nu spreekt over drie tot vier weken, kiest hij liever voor een ander aspect: “De focus ligt nadrukkelijk op foutloosheid.”
Bundeling
Het ziet er naar uit, dat per 1 januari 2005 alle medewerkers van De Goudse in Gouda gehuisvest zullen zijn. Circa vierhonderd personeelsleden werken nu nog in het voormalige hoofdkantoor van Tiel Utrecht aan de Uniceflaan in Utrecht. De Goudse gaat de derde verdieping van hoofdkantoor ‘De Zwaluw’ (tegenover het NS-station in Gouda) uitbreiden en krijgt door huuropzegging ook de beschikking over het nabijgelegen Siom-gebouw.
Briët: “focus op foutloosheid”

Reageer op dit artikel