nieuws

Gerechtshof: Storms had item over Neerlandia niet mogen uitzenden

Archief

Het tv-programma Breekijzer heeft in november 2000 ten onrechte een item uitgezonden waarin verzekeraar Neerlandia in een kwaad daglicht werd gesteld. Uitzending had destijds door de rechter verboden moeten worden. Dit is uitgesproken door het Gerechtshof Amsterdam in het hoger beroep van Neerlandia tegen Pieter Storms.

Aanleiding voor de televisie-uitzending was een kop-staartbotsing waarbij een verzekeringneemster van Neerlandia door een achteropkomend voertuig op de auto van haar voorganger was gedrukt. De veroorzaker van het ongeval is onbekend gebleven.
Neerlandia had volgens het Hof de claimant terecht doorverwezen naar het Waarborgfonds. Bij Neerlandia was ten tijde van de opnamen nog niet bekend dat ook het Waarborgfonds de schadeclaim had afgewezen. Was dat wel het geval geweest, dan had Neerlandia de claim moeten afhandelen.
Het Amsterdamse Hof vindt dat Storms, “alvorens met veel ophef Neerlandia met een draaiende camera en onvoorbereid ‘voor het blok te zetten’, op eenvoudige wijze had kunnen informeren of Neerlandia (alsnog) bereid was de schade van (…) te vergoeden, nu het Waarborgfonds diens claim eveneens had afgewezen”. Het Hof geeft het recept erbij: “een simpel briefje of telefoontje was hoogstwaarschijnlijk voldoende geweest om daarover uitsluitsel te verkrijgen”.
Het Hof concludeerde, dat “de wijze waarop de reportage inhoudelijk is vormgegeven en voor uitzending aan SBS is aangeboden, jegens Neerlandia onzorgvuldig en derhalve onrechtmatig was”.

Reageer op dit artikel