nieuws

Generali gegadigde voor overname Zurich

Archief

Generali is de voornaamste kandidaat om de activiteiten van Zurich Nederland over te nemen. De transactie zou onderdeel uitmaken van een grote overeenkomst tussen beide moederconcerns, waarbij Zurich diverse Europese dochterbedrijven zou verkopen aan Generali.

De Nederlandse Generali-topman Frans Heus bevestigt noch ontkent de aanstaande overname. Een maand geleden zei hij in AM nog expliciet “acquisities niet uit te sluiten”.
Zurich Nederland zegt op last van het Zwitserse moederbedrijf niet te mogen reageren. Algemeen directeur Peter van Geijtenbeek onthoudt zich derhalve van commentaar “zolang dit bericht de status van marktgerucht heeft”. Gisteren heeft Zurich in Zwitserland de jaarcijfers van het internationale concern gepresenteerd. Het was bij het ter perse gaan van dit nummer niet bekend of daarbij mededelingen zijn gedaan over de deal met Generali.
Het Nederlandse bedrijf van Zurich is in omvang groter dan Generali Nederland. De brutopremieomzet van beide bedrijven lag in 2001 op e 364 mln respectievelijk e 302 mln. Zurich is volgens cijfers uit het AM Jaarboek de 20e levensverzekeraar van ons land (e 209 mln premie) en de 33e schadeverzekeraar (e 154 mln). Generali bezet in Leven de 24e plaats (e 169 mln) en in Schade de 37e positie (e 133 mln). Bij Zurich in Den Haag werken ongeveer vierhonderd mensen; sinds augustus geldt er al een vacaturestop. Bij Generali in Diemen zijn 450 mensen werkzaam.
Kernlanden
Zurich maakte september vorig jaar, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, bekend dat Nederland niet langer tot de kernlanden van het concern behoort. “Zurich gaat zijn positie uitbouwen in de gekozen kernlanden Noord-Amerika, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië en Spanje”, zo luidde de boodschap.
Voor Generali geldt iets vergelijkbaars. Begin dit jaar presenteerde de Italiaanse leiding een strategisch driejarenplan, waarin Italië, Duitsland en Frankrijk – samen goed voor 78% van de omzet – tot kernland zijn bestempeld. Voor Spanje en Oostenrijk geldt hetzelfde, zij het na een forse reorganisatie. Verder ziet Generali in Oost-Europa en Azië oorden met groeipotentie. Ook zijn er nog “tactische holdings waar op opportunistische wijze gepoogd zal worden de winstgevendheid te maximaliseren”.
Historie
De Nederlandse topman Heus vreest echter niet voor die plannen. “Wij zijn een oud, winstgevend en gewaardeerd onderdeel van Generali. We zitten toch op het Europese vasteland en maken onderdeel uit van een netwerk voor bijvoorbeeld collectieve pensioenen en zakelijke schadeverzekeringen”, zo voegt hij eraan toe (zie AM 3, pag. 3). En daarmee stipt Heus een belangrijk element aan in de aanstaande deal tussen Zurich en Generali, die naast Nederland de Zurich-bedrijven in Frankrijk, Oostenrijk, België en Luxemburg zou omvatten. Zurich wil haar multinationale klanten namelijk graag lokaal blijven bedienen en kan dat werk uitbesteden aan Generali.
Beide concerns hebben al zo’n overeenkomst lopen voor Oost-Europa. Vorig jaar verkocht Zurich zijn dochterbedrijven in Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije aan Generali, die daar de internationale klanten van Zurich bedient. Die samenwerking vormt een belangrijke onderdeel van die overeenkomst. De Oost-Europese portefeuille was goed voor e 85 mln premieomzet en 490 werknemers.
De historie van Zurich en Generali gaat overigens nog iets verder terug. In 1998 verkocht Zurich zijn Griekse bedrijf aan Generali. De omzet van deze schadeverzekeraar bedroeg slechts e 10 mln, maar het bedienen van de internationale Zurich-klanten maakte ook toen al onderdeel uit van de verkoopovereenkomst.
De Zurich-toren in Den Haag: binnenkort waarschijnlijk Italiaans eigendom.

Reageer op dit artikel