nieuws

GAK vraagt faillissement aan van inkoopbedrijf FDS

Archief

Bedrijfsvereniging GAK heeft wegens achterstallige loonbetalingen het faillissement aangevraagd van FDS, inkoopbedrijf voor tussenpersonen. De deuren van het kantoor in Almere zijn door eigenaar Ulbe Keegstra gesloten.

De faillissementsaanvraag stond afgelopen woensdag op de rol bij de rechtbank in Zwolle. De uitspraak was bij het sluiten van deze editie nog niet bekend.
Directeur Nico Westenberg gaat, samen met één medewerker, door met zijn eigen kantoor, Adviesbureau Westenberg. Van zijn voornemen om met FDS een doorstart te maken onder de noemer Flevoland Hypotheken Servicecentrum (zie AM 3, pag 21) is niets terecht gekomen. Volgens Westenberg hield hij het eigen kantoor er gewoon op na tijdens zijn periode als interim-directeur van FDS. “Ik ben een jaar geleden met het kantoor begonnen en het gaat best goed.” Volgens Westenberg hebben de overige FDS-werknemers elders emplooi gevonden.
Naast het GAK kent FDS meer schuldeisers. Eén daarvan is mede-aandeelhouder – voor 40% – SNS Reaal, dat zegt nog “een substantieel bedrag” tegoed te hebben.
Verder klagen diverse deelnemers in de beleggingsproducten Triple Plus en Plentium Trust nog niets van de hun beloofde inleg en het hun beloofde rendement te hebben teruggezien. “Maar dat staat los van FDS”, aldus Keegstra. “Wij waren alleen tussenpersoon voor dit product. Geloof me, ik vind dit zelf ook waardeloos. Ik ben elke dag bezig om dat geld bij de mensen terug te krijgen en ik heb ook nog steeds het vertrouwen dat het goed komt.”
Toezichthouder
Naar verluidt probeert John Schuyt, voormalig directeur Operationele Zaken bij FDS, een vergelijkbaar beleggingsproduct op te zetten. Dat zou opmerkelijk zijn, omdat de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Stichting Toezicht Effectenverkeer verkoop van Plentium Trust (beloofd rendement 29,9% per jaar!) vorig jaar publiekelijk verboden. Schuyt ontkent het gerucht.
“Ik ben al sinds augustus weg bij FDS en heb nu een eigen bedrijf, Financial Business Consultancy, dat zich bezighoudt met inkoop en productontwikkeling voor assurantiekantoren en met vermogensadvies.” Schuyt is nog minderheidsaandeelhouder van FDS. “Keegstra zou mij uitkopen, maar daar is het nog niet van gekomen. Kijk, hij heeft gewoon verkeerde keuzes gemaakt. Keegstra wordt door toezichthouders en door zakenpartners als onbetrouwbaar bestempeld. Daar kon ik niet meer mee samenwerken.”
Toezichthouder DNB wil geen toelichting geven op de tot nu toe achterwege blijvende financiële afhandeling van het Plentium Trust-product.
Ulbe Keegstra: “Ik vind dit zelf ook waardeloos”.

Reageer op dit artikel