nieuws

Fraudeloket: 1.466 meldingen

Archief

Verzekeraars hebben vorig jaar in totaal 1.466 (827) fraudezaken gemeld bij het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf, een stijging van maar liefst 77%. In 2000 en 2001 bedroeg het aantal meldingen 652 respectievelijk 805.

Het Fraudeloket schrijft de stijging met name toe aan het groeiende besef bij maatschappijen dat fraude alleen structureel kan worden aangepakt als zaken procedureel worden gemeld. Van de meldingen in 2003 werd 86% bestempeld als eenvoudig, 12% als middelzwaar en 2% als zwaar.
De meeste meldingen werden gedaan in de branches Brand en Motorrijtuigen: beide genereren 22% van het totaal aantal meldingen. Een opvallende stijging deed zich voor in de ziektekosten- en de reisbranche. Het aantal ziektekostenmeldingen steeg van 115 tot 290, dat in de reisbranche van 145 tot 276. De toename in ziektekosten is toe te schrijven aan een scherpere controle bij ziekenfondsen en particuliere verzekeraars.
De fraudezaken werden gemeld door circa veertig maatschappijen van de in totaal 114 die het fraudeprotocol hebben ondertekend.

Reageer op dit artikel