nieuws

Franchisenemer Financieel Compleet gaat failliet

Archief

Financieel Compleet NZH in Heerhugowaard is failliet verklaard door de rechtbank in Alkmaar. Het betreft een van de negen kantoren van een franchiseketen van Aegon.

Volgens curator mr. Vondeling-Van der Veen laat de oorzaak van het faillissement zich eenvoudig verklaren. “Het productaanbod van Financieel Compleet is niet gevarieerd; er werden alleen lijfrentepolissen verkocht. Als dan de voorlichting aan klanten onvoldoende is, bestaat er een hoog royementsrisico. En dat risico heeft zich voorgedaan.” Door het hoge verval moesten veel geïncasseerde provisies weer worden terugbetaald aan Aegon en dat geld ontbrak. Er staat volgens de curator een schuld van bijna f 1 mln open. Daarvan komt zo’n f 400.000 voor rekening van Aegon, zo erkent de maatschappij.
Met de analyse van de curator is Aegon het absoluut niet eens. “Wij bestrijden de visie van onvoldoende advies en hoog verval”, aldus woordvoerster Marjolein Wester. “De formule van Financieel Compleet is kerngezond. Wij stellen hoge kwaliteitseisen aan de medewerkers en de wijze waarop onze klanten over hun pensioensituatie worden geadviseerd.” Het kantoor in Heerhugowaard was in die zin niet afwijkend, aldus Aegon. “Het royementspercentage van dit kantoor was niet bovenmatig veel, gewoon gemiddeld. Er zijn ook geen klachten geweest over het advies. We hebben de klanten meegedeeld dat zij voortaan door Financieel Compleet Amsterdam worden bediend en ook daar heeft niemand bezwaar tegen gemaakt.”
Hoge uitgaven
Aegon rept van “een persoonlijke drama” voor kantooreigenaar Tom van Doorn (37). In een brief aan de overgebleven franchisenemers en hun medewerkers geeft de maatschappij haar visie op het faillissement. “De oorzaak is gelegen in verkeerde investeringsbeslissingen van franchisenemer Tom van Doorn. Het gaat om hoge uitgaven in de privé- en zakelijke sfeer, zoals de aanschaf van een dure telefooncentrale die geen geld heeft opgeleverd en de inrichting van het kantoorpand.” Dat niet eerder is ingegrepen, ligt volgens Aegon aan de franchiseformule, die als ‘soft’ getypeerd wordt. “Het is de franchisenemers toegestaan zelf investeringsbeslissingen te doen.”
Van Doorn (37), die het faillissement zelf heeft aangevraagd, geeft liever geen commentaar op de gang van zaken. “Ik wil mijn relatie met Aegon zuiver houden. Die zitten niet te wachten op publiciteit.”
De curator heeft voor veertien medewerkers ontslag aangevraagd; enkelen zijn verhuisd naar andere Financieel Compleet-kantoren. Volgens Van Doorn werkten er “in de topdagen” twintig mensen voor de Financieel Compleet-vestiging in Heerhugowaard.
Pensioencontracten
Financieel Compleet werd in 1999 opgericht door Aegon, met als doel deelnemers aan bij Aegon lopende collectieve pensioenregelingen aanvullende producten verkopen. Franchisenemers en adviseurs komen veelal uit de franchiseorganisatie De Spaarbelegger.
Momenteel telt de organisatie acht franchisekantoren, waar ongeveer 125 adviseurs werkzaam zijn. Verder werken er in de binnendienst en het callcenter nog 75 mensen. Onlangs is, met hulp van Aegon Particulieren, het productaanbod vernieuwd. Adviseurs gaan nu op pad met het productassortiment ‘Plan van je leven’; het eerste product onder die paraplu is het Aegon Lijfrenteplan.

Reageer op dit artikel