nieuws

FPO volgende in rij failliete levenkantoren

Archief

De besloten vennootschap Financial Planning Organisation (FPO) in Rotterdam is failliet verklaard. De drieënveertig personeelsleden zijn ontslagen. Een enkeling kan wellicht aan de slag in een doorstartend bedrijf.

Dat kantoor zal “zeer beperkt van omvang zijn”, zo erkent directielid Robbert Bosman (47). Als het tot een doorstart komt, want dat is nog ongewis, zal het kantoor in Rotterdam of Dordrecht worden gevestigd.
Op het moment van het faillissement was FPO alleen nog gevestigd aan de Prinsenlaan in Rotterdam. De dochterbedrijven FPO Maasstad, FPO SBF Financieel Advies en FPO Gooiland zetelden – mede om financiële redenen – allemaal in dit kantoor. Een aparte vestiging bestond tot voor kort in het Twentse Zenderen: FPO OostNed. Eigenaar Bert Wensink (54) heeft de deuren enkele weken voor het FPO-faillissement gesloten. “We hadden een vorm van samenwerking: ik betaalde voor bepaalde activiteiten van FPO”, zo zegt hij.
Volgens FPO-directeur Bosman is “de krimpende markt voor levensverzekeringen en hypotheken” de oorzaak voor het faillissement. Het intermediairbedrijf was daarom al afgeslankt van ruim zeventig werknemers naar nog drieënveertig. “We hadden een nieuwe reorganisatieplan klaar liggen, maar de bank ging er niet mee akkoord. We hebben gewoon de tijd niet gekregen om er bovenop te komen”, zo beklaagt hij zich.
Hooge Huys
De bank waar Bosman over rept is ING Bank, één van de belangrijkste partners op hypotheekgebied. Volgens de curatoren (mr. Bosboom en mr. Heijmeriks) werd het vonnis over FPO geveld toen ING Bank het krediet opzegde. Over de omvang van het krediet doen zij nog geen mededeling.
Andere hofleveranciers van FPO waren Hooge Huys, Legal & General en Royal Nederland. Volgens Bosman zijn de aandelen van het kantoor in handen van hem en zijn collega-directeuren: Peter Kilsdonk (47), Iwan Schafthuizen (34) en Rob Velthuizen (42). Kilsdonk staat in de telefoongids overigens te boek als “verzekeringsadviseur van Hooge Huys”. Volgens Bosman moet dat een sterk verouderde mededeling zijn. “Dat is hij in het verleden geweest”.
Kilsdonk was in de zomer van 1993 betrokken bij de start van Adviesgroep Combined Rotterdam. In 1997 werd onder de naam FPO besloten tot groei en een jaar later verhuisde het kantoor van de Maasstraat naar de Prinsenlaan. Het kantoor timmerde aan de weg met kleine advertenties in de Telegraaf voor direct ingaande lijfrenten en met het eigen blad ‘FPO Tipgever’. FPO groeide tot ruim zeventig medewerkers, maar werd in 1999 al geconfronteerd met verliezen en een negatief eigen vermogen. Eind vorig jaar vertrok oudgediende Jan Roeland (62) als mede-directeur en eigenaar; Schafthuizen en Velthuizen traden toen pas toe.
Doorstart Mr. Bolle
Leo den Dulk, grootaandeelhouder van de in maart failliet verklaarde Partner Holding – waaronder Pensioen Partners viel – gaat door met de schadeportefeuille van Mr. Bolle Assuradeuren. “Op beperkte schaal”, benadrukt curator Riezebosch. De portefeuille levensverzekeringen gaat terug naar de verzekeraars.
Door de hoge claim van de bedrijfsvereniging – ten tijde van het faillissement telde Pensioen Partners 288 personeelsleden – kunnen crediteuren van Partner Holding en de onderliggende vennootschappen een slotuitkering vrijwel vergeten. Grootste schuldeiser is verzekeraar en 25%-aandeelhouder Delta Lloyd: ± e 3,5 mln.

Reageer op dit artikel