nieuws

Fortis neemt deel van portefeuille KBC Bank over

Archief

Fortis heeft de kredietportefeuille van de Belgische KBC Bank in ons land deels overgenomen. De overname betreft 230 zakelijke klanten en omvat voor e 350 mln aan leningen; voor de overname van de particuliere portefeuille (3.000 klanten) is een intentieverklaring getekend.

Met de overname zijn enkele miljoenen euro’s gemoeid. Tien medewerkers gaan over van KBC naar Fortis. KBC blijft zich vanuit Rotterdam bezighouden met relatiebeheer en de operationele ondersteuning van ‘bedrijven-netwerkcliënten’.
Die ondersteuning houdt in dat diensten worden aangeboden aan Nederlandse dochterondernemingen van bedrijven waarmee KBC een relatie heeft in het buitenland en Nederlandse moedermaatschappijen van bedrijven waarmee KBC een relatie heeft in het buitenland. KBC Bank Nederland gaat voor deze klanten onder meer het binnen- en buitenlands betalingsverkeer verzorgen, financieringstransacties verwerken en kredieten verstrekken.
Herpositionering
De gedeeltelijke portefeuilleoverdracht komt voort uit een in juli aangekondigde ‘strategische herpositionering’ van de activiteiten van KBC Bank Nederland, dat de doelstellingen (eerst groei, daarna rendementsverbetering) die in de jaren negentig door het moederbedrijf werden gesteld, niet kon realiseren. Vorig jaar werd een nettoverlies geleden van e 7,2 mln.
De dienstverlening aan particuliere klanten wordt uiterlijk eind 2003 gestopt. Het aantal fte’s Bij KBC Nederland staat nu op 240. Begin 2004 moet dat aantal zijn teruggebracht tot dertig. De kantoren in Eindhoven en Utrecht worden in de loop van deze maand geïntegreerd in het Rotterdamse kantoor. De vestiging in Amsterdam bestaat uit een dealingroom en een deel van de backoffice. De dealingroom wordt in het eerste kwartaal van 2003 gecentraliseerd in Brussel. Wat er met de backoffice gebeurt, hangt af van de geplande verdere afbouw van de activiteiten.
De vier kantoren in Hulst, Oostburg, Putte en Maastricht zullen worden gesloten. “Fortis heeft de intentie om deze kantoren nog te gebruiken in een overgangsfase van enkele maanden”, aldus KBC.
De KBC Bankverzekeringsgroep ontstond in juni 1998 na een fusie van de Belgische Kredietbank, Cera Bank en verzekeraar ABB. De groep is in ruim dertig landen vertegenwoordigd en telt 43.000 werknemers.

Reageer op dit artikel