nieuws

Fors verlies Allianz-concern

Archief

Het internationale Allianz-concern gaat, na vorig jaar een verlies te hebben geleden, de teugels strak aantrekken en voor e 5 mld aan nieuw kapitaal aantrekken.

Nieuw uit te geven aandelen moeten e 3,5 mld tot e 4 mld opleveren, terwijl een obligatielening voor nog eens e 1,5 mld moet zorgen. Met het geld wil Allianz onder meer “voordeel halen uit toekomstige groeimogelijkheden”. Anders bezien maakt de kapitaalinjectie de beleggingsverliezen uit 2002 (groot e 5,5 mld) bijna goed. Mede door die aandelenkoersdalingen kwam het nettoresultaat van Allianz vorig jaar uit op e -1,2 (+1,6 mld), bij een bijna 10% hogere premieomzet van e 82,6 (75,1) mld.
“Dit was het moeilijkste jaar ooit”, zo becommentarieerde financieel bestuurder Helmut Perlet. Na het “meer dan teleurstellende verlies” gaat het concern “terug naar de kern”. Dat betekent betere operationele resultaten: de combined ratio (verhouding schades tot premies) moet nog dit jaar onder de honderd worden gebracht. Vorig jaar was dit verhoudingsgetal 105,7. Andere maatregelen zijn: kostenreducties, reorganisatie van Dresdner Bank, versterking van kapitaal en autonome groei.
In Nederland liet Allianz-topman Henri van Lent eerder al weten sterk te gaan letten op de operationele resultaten (bijvoorbeeld van het ziektekostenbedrijf) en de kosten (bijvoorbeeld van het levenbedrijf). Vorig jaar boekte Allianz Nederland e 111 (103) mln brutowinst bij een premieomzet van e 1,5 mld. In Nederland werken 1.660 mensen voor Allianz, tegen bijna 182.000 wereldwijd.

Reageer op dit artikel