nieuws

Focwa: aantal autoschadeclaims bij verzekeraars niet gestegen

Archief

Bij de branchevereniging van carrosseriebedrijven Focwa is het gemiddelde bedrag van autoschades vorig jaar licht gestegen. Het aantal schadeclaims bij verzekeraars bleef met ca. 1.100.000 gelijk.

Het gemiddelde bedrag van autoschades is bij Focwa-bedrijven gestegen tot e 1.294 (1.208). Bij de overige herstelbedrijven steeg dat bedrag tot e 1.394 (1.336). Naast hogere loonkosten en de milieutoeslag is volgens Focwa een toename in te vervangen airco- en elektronische onderdelen de oorzaak. Verder worden kleine ‘eigenschuld-schades’ vaker voor eigen rekening hersteld om terugval in no-claim te voorkomen.
Het aantal calculaties met het schadeberekeningssysteem Audatex steeg bij Focwa-bedrijven tot 302.650 (293.950). Bij de overige herstelbedrijven werden 53.934 (47.365) schades met Audatex gecalculeerd.
De omzet steeg bij de schadeherstelbedrijven met gemiddeld 5%. Opvallend is dat bij de grote herstelbedrijven het bedrijfsresultaat is gedaald tot 3,93% (5,36%) van de omzet, terwijl de overige bedrijven een verbetering van het resultaat boekten.
De Sectie Schadeherstel van Focwa telt 1.412 leden. Focwa werkt samen met de schadeherstelketens SLA, Topherstel, Schadegarant en Achmea Schadeservice.
Leon
Vorige maand is het automatiseringssysteem Leon (Logistiek Elektronisch Onderdelen Netwerk) in gebruik genomen, waarmee schadeherstelbedrijven en dealers onderling bestellingen van onderdelen kunnen afwikkelen. Leon is een initiatief van het Brancheplatform Auto en Schade (BPA), een samenwerkingsverband van Focwa, Bovag en RAI.

Reageer op dit artikel