nieuws

Focwa: 10% meer autoschadeclaims

Archief

Het aantal autoschadeclaims bij verzekeraars is in 2000 met 10% gestegen tot 1,1 mln (1,0 mln), meldt Focwa, de brancheorganisatie in het carrosseriebedrijf, in haar jaaroverzicht.

Het totale schadebedrag was met ongeveer f 2,5 mld iets hoger dan in 1999. Het gemiddelde schadebedrag per auto steeg bij Focwa-bedrijven met 1,3% naar f 2.661 (2.627). Bij de overige schadeherstelbedrijven bedroeg het schadebedrag volgens Focwa gemiddeld f 2.945 (2.814), een stijging van 4,7%. Het lagere schadebedrag bij de eigen bedrijven verklaart Focwa door het minder snel vernieuwen van carrosseriedelen – herstel kost minder tijd dan vervanging en is technisch gezien beter – en de verbetering van het inzicht in de bedrijfsprocessen, waardoor ondernemers continu aan de verbetering van de bedrijfsvoering kunnen werken.
Ondanks de goede omzetresultaten daalde het gemiddeld bedrijfseconomisch resultaat van de schadeherstelbedrijven over 2000 tot 3,28% (3,71%). Oorzaken voor deze afname zijn de kleinere winst op onderdelen, gestegen loonkosten “en de rol van opdrachtgevers, verzekeringsmaatschappijen en leasemaatschappijen inzake afgedwongen kortingen”, aldus Focwa. Ook de overheid met de aangescherpte milieu- en arbo-eisen zet de rendementspositie van de schadehersteller onder druk.
Bij Focwa zijn ruim 2.100 ondernemingen (waarvan 1.460 schadeherstelbedrijven)_aangesloten, goed voor zo’n 15.000 werknemers.

Reageer op dit artikel