nieuws

FDC wil na overname sneller uitbreiden

Archief

Franchiseketen FDC (Financieel Diensten Centrum) is in andere handen overgegaan. Het oude management Pieter van Os (64%) en Peter Jan Verhoef (16%) heeft de aandelen verkocht aan Ron Schulte Fischedick (voorheen FDC Amsterdam), Wessel Berkman (een Amsterdamse ondernemer) en investeringsmaatschappij Shamrock Partners, eigendom van Lex Vriesendorp en Govert Brasser.

De nieuwe aandeelhouders zijn – via de BV Quintus – tevens eigenaar van facilitair dienstverlener Nederlands Financieel Instituut, die fungeert als kenniscentrum en backoffice. Bij Quintus is nog een derde partij betrokken: een investeerder van wie FDC-directeur Berkman de naam niet wil noemen. “De investeerder komt niet uit de financiële wereld, zodat niet aan de onafhankelijkheid van FDC wordt getornd.”
Berkman toont zich ambitieus. “De keten bestaat nu uit 73 kantoren en er sluiten zich dankzij een speciaal acquisitieteam per maand twee tot drie nieuwe kantoren aan.” Nieuwe kantoren moeten onder meer minimaal vijf jaar bestaan en een ‘significante’ omzet hebben.
De centrale organisatie van FDC wil verder meer ondersteuning gaan bieden aan leden. Zo is er een kwaliteitsteam aangesteld dat de franchisenemers minimaal driemaal per jaar gaat bezoeken. Daarnaast is er ondersteuning op het gebied van marketing, de eigen website www.fdc.nl, de het genereren van nieuwe afspraken, software en opleidingen. Daartoe zijn nieuwe medewerkers aangetrokken.
Voor de deelnemers zal jaarlijks een adviseursdag worden gehouden. De eerste vond onlangs plaats en trok 160 adviseurs en medewerkers. Onder meer Delta Lloyd, Hooge Huys en Cardif waren met een stand aanwezig.
FDC boekte over 2002 een winst van # 189.937 (14.275). De centrale organisatie ontving uit entreegelden, fees en het doorleveren van materialen en diensten een bedrag van # 530.920 (520.631). De inkomsten uit provisies en bonussen bedroegen # 396.905 (343.104). De totale hypotheekproductie van de FDC-kantoren kwam in 2002 uit op zo’n # 750 mln.

Reageer op dit artikel