nieuws

Falcon financierde failliet Ferwerda

Archief

Assurantiekantoor Ferwerda & Partners, gevestigd in Almere met een nevenvestiging in Zwolle, is failliet verklaard. Het in levenproducten gespecialiseerde bedrijf telde ruim 160 man personeel, waarvan een deel een nieuw bedrijf wil beginnen.

Ferwerda nam vorig jaar nog met financiering van Falcon Leven het in Almere gevestigde Vlietman Assurantiën over. Het van oorsprong in Zwolle gevestigde bedrijf deed voornamelijk in levenproducten. De overname van Vlietman was bedoeld om de activiteiten uit te kunnen breiden, mede met het oog op de teruglopende markt voor levenproducten.
De productie trok echter niet bij en Falcon bleek niet bereid om nog met Ferwerda verder te gaan. Aandeelhouder/directeur Niek Jan Ferwerda: “De helft van het ongeveer zeventig man tellende personeel wil een nieuwe onderneming oprichten”. Ferwerda trekt zich terug uit de assurantiewereld en gaat zich na de “niet helemaal positieve ervaringen” in de assurantiewereld toeleggen op accountantswerkzaamheden.
Vooral ondernemers
Ferwerda & Partners werd in 1997 opgericht. Naast aandeelhouder Ferwerda hadden Karst Kooistra en Simon Wassenaar de leiding in handen. “We waren vooral ondernemers en dan kan het blijkbaar vrij snel misgaan”, aldus Ferwerda. “Daar ben ik van geschrokken.” De hoofdvestiging werd bij de overname van Vlietman verplaatst van Zwolle naar Almere, om zowel geografisch als productinhoudelijk op een breder terrein te kunnen gaan werken. “We wilden ons wat meer op het westen van het land gaan richten”, zegt Ferwerda.
Het faillissement is aangevraagd door de schuldeisers, van wie de Belastingdienst de grootste is. “Anders had ik zelf het faillissement aangevraagd”, aldus Ferwerda. “Falcon Leven heeft door de financiering een belang gekregen bij de voortgang van het bedrijf. Het is eigenlijk altijd hetzelfde verhaal in dit soort situaties.” Toen bleek dat de productie ondanks de overname achterbleef bij de verwachtingen, besloot Falcon de financiering stop te zetten.
Meer medewerkers
Curator Claassen zegt dat er veel meer medewerkers bij het faillissement betrokken zijn: “Het zijn er dik 160. Er waren namelijk veel telemarketeers in dienst die op basis van een nul-urencontract werkten”. Claassen bevestigt dat een aantal medewerkers een nieuw bedrijf wil starten. “Maar dat staat volledig los van dit faillissement en kan niet als doorstart worden gezien.” Volgens Claassen is het te eenvoudig om de financiering van Falcon als aanleiding te zien voor het faillissement. “Er zijn nog andere oorzaken aan te wijzen, zoals een aantal grote kostenposten. Maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Reageer op dit artikel