nieuws

Faillissement Interplein door afketsen overname

Archief

Het Helmondse softwarebedrijf Interplein is failliet. Het afketsen van de overname door het Indiase softwarebedrijf Mphasis wordt door directeur Stefan Rooyackers als reden gegeven voor het faillissement. De 31 werknemers zijn ontslagen.

“De deal met Mphasis is om één minuut voor twaalf afgeblazen door het hoofdkantoor in India”, vertelt een aangeslagen Rooyackers. “De mensen van Mphasis liepen hier al op kantoor rond. We hadden het glas champagne op de overname al gedronken. De letter of intent was getekend. Daarin zat wel een clausule dat het hoofdkantoor nog akkoord moest gaan, maar dat was meer een formaliteit.”
Volgens Rooyackers zijn agendaproblemen de oorzaak dat de uiteindelijke afronding zo lang op zich liet wachten. “Toen wij voor het eerst in gesprek waren met Mphasis was onze schuld nog niet zo hoog. Maar doordat de gesprekken uiteindelijk een aantal maanden geduurd hebben, is in die tussentijd de schuld ook opgelopen. Ik denk dat daardoor het hoofdkantoor, geconfronteerd met deze cijfers, is afgehaakt. Verder is Mphasis bezig met fusiebesprekingen en daarin past niet de overname van een op dat moment verliesgevend bedrijf.”
ING, dat een belang had van 39% in het Helmondse bedrijf, liet in maart weten dat Interplein op zoek moest naar een bedrijf dat beter paste bij de activiteiten. ING als bankverzekeraar vond dat Interplein aansluiting moest zoeken bij een softwarebedrijf. “In maart hebben wij al even geflirt met een ander bedrijf. Dat is toen niet doorgegaan. Vervolgens heeft ING gezegd dat we het nog één keer mochten proberen met een ander bedrijf. En dat is nu ook mislukt. Dus er bleef niets anders over dan het faillissement te laten uitspreken.”
Curator Van Oeijen zegt dat het afketsen van de overname de bekende druppel is geweest. “Maar of het ook de reden van het faillissement is, moet ik nog bezien.”
Doorstart
Volgens Rooyackers zijn er plannen voor een doorstart. “In mijn optiek, maar ik heb het niet meer voor het zeggen, moet het bedrijf opgesplitst worden in drie kleinere bedrijven. Ikzelf zou de spiders (soort zoekmachine, red.) en het webdesign mee willen nemen. In de intelligent agents zijn twee bedrijven geïnteresseerd en in de rekenmodules heeft één bedrijf belangstelling getoond.”
Ook de curator geeft aan dat nadrukkelijk wordt gekeken naar doorstartmogelijkheden. “Dat behoort tot mijn werkzaamheden en uit personele overwegingen is dat natuurlijk de meest aantrekkelijke optie. Maar ik moet natuurlijk nog bezien of het gaat lukken.”
Dat het bedrijf verliesgevend is, is volgens Rooyackers niet zo vreemd. “Wij hebben 31 man in dienst. De salariskosten hakken er dus behoorlijk in. Verder hebben we de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in productontwikkeling. Daarnaast zit de markt tegen. Een typisch geval van ‘veel kijkers, weinig kopers’. De grote financiële instellingen geven op dit moment hun geld uit aan verbetering van de interne bedrijfsprocessen. Er wordt niet meer geïnvesteerd in innovatieve concepten. Iedereen roept ‘kom volgend jaar maar terug’. Maar als iedereen dat roept, komt er dus geen volgend jaar meer.”
Over de hoogte van de schuld kan de curator nog niet veel uit de doeken doen. “Het crediteurensaldo bedraagt om dit moment e 150.000. Maar daar komt bijvoorbeeld de bankschuld nog bovenop en die zal veel hoger zijn.”

Reageer op dit artikel