nieuws

Faillissement dreigt voor ATN

Archief

Werknemers van vermogensbeheerder ATN, die met het failliete assurantiebedrijf Walewein samenwerkte, hebben het faillissement van de onderneming aangevraagd. De schuld zou enkele tonnen bedragen.

De vermogensbeheerder, die 5,5 fte aan medewerkers telt, heeft weinig werkzaamheden meer. Walewein bracht de meeste klanten binnen. Bovendien heeft ATN in januari zijn STE-vergunning om in effecten te bemiddelen ingeleverd naar aanleiding van een onderzoek van de STE (nu Autoriteit-FM). Uit dat onderzoek is gebleken dat Walewein zonder vergunning een deel van de werkzaamheden verrichte die eigenlijk door ATN uitgevoerd hadden moeten worden. “ATN was de uitvoerder, maar Walewein voerde de administratie”, aldus een betrokkene.
Via een ingewikkelde beleggingsconstructie, waarbij werd belegd in futures en zero-obligaties, konden klanten die bij Walewein een hypotheek hadden gesloten in zeven jaar de aflossing bij elkaar sparen. Ook kon los een vermogensproduct worden gesloten. De inleg was minimaal e 34.000, waarbij eenderde in futures werd belegd en tweederde in zero-obligaties. Die laatste beleggingen zouden dan een 100% garantie geven op de inleg.
Winstexplosie
In brochures van Walewein wordt gesproken over “een combinatie tussen de veiligheid van een zero-obligatie en de enorme winstexplosie van indexfutures”. Veiligheid wordt gegeven door “voornamelijk het grootste deel van de inleg te beleggen in een zogenaamde zero-obligatie. Tijdens de periode van zeven jaar van uw vermogensstrategie groeit dit deel namelijk weer aan tot het bedrag dat u heeft ingelegd. U zult begrijpen dat u hierdoor die 100% inleggarantie verkrijgt”.
Volgens de betrokkene is echter op allerlei fronten van wanbeleid sprake geweest. “Zo werden de zero’s te laag aangekocht en blijken mensen nu rood te staan op hun future-rekening. Dat kan normaal gesproken niet.” In de Verenigde Staten, waar Dime Europe voor ATN handelde, zou nog geld van klanten op future-rekeningen staan. Verder werden bedragen naar verluidt door vermogensbeheerders in eigen zak gestoken.
Na het eind vorig jaar opgestelde rapport over de beleggingsactiviteiten van Walewein en ATN heeft de Autoriteit-FM geen actie meer ondernomen. “Hollander en Van Binsbergen hebben samen een aantal faillissementen op hun naam staan, maar zijn twee jaar lang ongestoord bezig geweest”, aldus de ingewijde. “Het toezicht heeft gefaald.” Mogelijk wordt een belangenvereniging voor gedupeerden opgericht. “Het gaat om 750 klanten. Die hebben nu geen mogelijkheid om actie te ondernemen.”
De opmerking van curator Rikmenspoel dat er maandenlang geen feitelijk bestuur over Walewein is gevoerd, wordt door de betrokkene tegengesproken. “Eind vorig jaar hadden Sietze Geertsma en Johan Bertens de leiding, maar eigenlijk hebben al die tijd Ed Hollander en Bastiaan van Binsbergen de lakens uitgedeeld”. De schuld van ATN zou enkele tonnen bedragen, met het GAK en de Belastingdienst als belangrijkste schuldeisers.

Reageer op dit artikel