nieuws

Faillissement Conact Group levert forse papierwinkel op

Archief

De Haagse rechtbank heeft het faillissement uitgesproken over Conact Group en de dochterbedrijven Capital Care en Capital Mill. Capital Care verzorgde tot april dit jaar via internet hypotheekadvies voor leden van de Vereniging Eigen Huis. Over de aanleiding voor het faillissement en de schuldenlast is nog veel onduidelijk.

Curator Van Gelein Vitringa is al enkele weken druk bezig om een beeld te krijgen van de situatie: “U heeft geen idee hoeveel papieren, verslagen en overeenkomsten bij dit faillissement komen kijken. Er is een hele kerstboom aan ondernemingen bij betrokken”. De curator kan nog geen uitspraken doen over de schuldenlast van Conact of de aanleiding voor het faillissement.
Aandeelhouders van Conact zijn Henk Folkers en Cool Capital, een holding van Tom Kok (ex-Achmea). Cool Capital nam in maart de aandelen over van Frans Ramselaar, die zich op nieuwe initiatieven is gaan richten. De enige activiteiten van Conact bestonden uit het via Capital Care verzorgen van hypotheekadvies aan de leden van de Vereniging Eigen Huis. Die beëindigde in april echter de samenwerking. “Die leverde naar onze mening veel te weinig op”, zegt een woordvoerder van Eigen Huis. Hoeveel aanvragen via de samenwerking met Capital Care tot stand zijn gekomen, is niet duidelijk.
In juli sloot Eigen Huis vervolgens een overeenkomst met Cool Finance, een dochterbedrijf van Cool Capital dat via de onderneming De Hypotheek Assistent bezoekers van de site van Eigen Huis voorziet van informatie over hypotheken. Als zij dat willen, kunnen zij in contact worden gebracht met een adviseur.
Hypotheek Assistent
Tom Kok is als aandeelhouder zowel bij Capital Care als bij de Hypotheek Assistent betrokken. “Begin 2001 heeft mijn bedrijf Cool Capital 27,8% van de aandelen in Conact overgenomen van Capital Share, een beheermaatschappij van Folkers en Ramselaar. Ik ben tot april dit jaar minderheidsaandeelhouder gebleven. Dat Capital Care in de problemen is gekomen, komt doordat zij geen zaken deden met andere partijen dan Eigen Huis. Er zijn geen provisie-inkomsten binnengekomen.” Voor het geven van advies was dochterbedrijf de Hypotheekformatie ingeschakeld, maar beide vestigingen in Den Haag en Zoetermeer gingen in februari van dit jaar failliet. “Daar is de provisiestroom blijven hangen.”
Kok heeft in april nog geprobeerd de zaak te redden. “Ik heb toen een meerderheidsbelang genomen in Conact – Ramselaar had toen zijn aandelen al verkocht – en heb toen Eigen Huis opnieuw benaderd om te kijken of er geen oplossing te vinden was. Als enige investeerder heb ik geprobeerd er nog wat van te maken. Uiteindelijk heb ik in juli via Cool Finance een overeenkomst gesloten met Eigen Huis.”

Reageer op dit artikel