nieuws

Faas wil Wagner & Partners uit SER-register

Archief

De Stichting Gedupeerden Overwaardeconstructie W&P heeft bij de Sociaal-Economische Raad (SER) een verzoek ingediend tot het doorhalen van de inschrijving van Wagner & Partners in het SER-register. Het Rotterdamse intermediairbedrijf zou in ernstige mate in strijd handelen met het belang van verzekerden of gerechtigden op een uitkering.

“Het verzoek tot doorhaling van het Rotterdamse intermediairbedrijf Wagner & Partners is inderdaad binnengekomen”, zo bevestigt SER-woordvoerder Hans Prakker.
“Er wordt nu een zorgvuldige procedure gestart. We gaan eerst bepalen of de klachten daadwerkelijk gedocumenteerd zijn. Vervolgens worden deze documenten ter beschikking gesteld aan de beklaagde, zodat hij kan reageren. Dan volgt een beslissing op de klacht. Die beslissing kan zijn om niet over te gaan tot doorhaling of wel. Een tussenweg is er niet. Beide partijen kunnen bezwaar en beroep aantekenen tegen de beslissing. Al met al neemt zo’n procedure een aantal maanden in beslag en zal in dit geval pas rond de zomer een beslissing vallen. Tot die tijd kan Wagner & Partners gewoon aan het werk blijven”, aldus Prakker.
Volgens Frans Faas, voorzitter van de Stichting Gedupeerden Overwaardeconstructie W&P, is de zaak zo klaar als een klontje. Hij voelt zich gesteund door de uitspraak van de Dutch Securities Institute (DSI) over effectenlease. “Ook al gaat het bij Wagner & Partners niet om zuivere effectenlease, het biedt volgens mij voldoende houvast bij de inhoudelijke bestrijding van de constructie waarmeer Wagner & Partners haar klanten dupeerde.”
“De DSI veroordeelt de constructie waarbij geld gestort wordt, dat is omgezet in een effectendepot uit welk depot de verschuldigde maandtermijnen voldaan moeten worden. Door koersdalingen bleek het in het effectendepot geïnvesteerde bedrag in sommige zaken onvoldoende om die termijnen te betalen. Een redelijk bekwaam en redelijk handelend effectenadviseur had deze constructie niet mogen aanbieden. Deze omschrijving spoort met de kenmerken van het financiële plan van Wagner & Partners, waar men naast deze depotconstructie met overwaarde vaak ook nog een leaseconstructie verkocht aan de klant”, aldus Faas.
Dode mus
Volgens directievoorzitter Han van Wijk van Wagner & Partners begrijpt Faas er niets van. “De heer Faas is blij met een dode mus en begrijpt kennelijk niet waar het DSI over heeft geoordeeld en wat de rol van een financieel planner is. De heer Faas is bezig met een hetze tegen Wagner & Partners en grijpt werkelijk alles aan om ons zwart te maken. Een financieel plan van Wagner & Partners is afhankelijk van onder andere de inkomens- en vermogenspositie van de cliënt en zijn wensen en doelstellingen. Dit is zeer divers en alleen daarom al kunnen de financieel plannen niet over één kam geschoren worden. De door de DSI veroordeelde constructie met een volgestort effectendepot van waaruit maandtermijnen voor effectenlease worden voldaan, komt niet voor in een financieel plan van Wagner & Partners.”
Op het verzoek tot doorhaling reageert Van Wijk laconiek. “Iedereen kan alles aan de SER vragen. Ik zie het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Er wordt met ons een spelletje gespeeld, maar we hebben het over een gedegen adviespraktijk van de afgelopen elf jaar.”
SNS Bank
Volgens Faas is de rol van SNS Bank in de zaak Wagner & Partners niet zuiver. “Als ik alle dossiers bekijk, constateer ik dat in bijna 80% van de gevallen SNS Bank de hypotheekverstrekker is. Dat lijkt mij niet normaal, maar ja SNS Bank behoort tot hetzelfde concern als Hooge Huys dat een belang van 20% heeft in Wagner & Partners.” Volgens Van Wijk is dit aperte onzin. “In hooguit 20% van de gevallen is SNS Bank de hypotheekverstrekker. Verder zijn onder meer de Rabobank, Van Lanschot, ING Bank en ABN Amro hypotheekverstrekker.”
SNS Bank legt de kritiek eveneens naast zich neer. “Laat ik vooropstellen dat het buitengewoon vervelend is dat deze mensen gedupeerd zijn, maar de zorgplicht ligt in dit geval toch echt bij de adviseur en niet bij ons”, vindt woordvoerder Jan Willem Dreteler. “Deze mensen hebben een deel van hun geld uit de overwaarde belegd in het Vastgoed Mixfonds. Zij moeten geld aan het fonds onttrekken om de rente te betalen. Maar de verhandelbaarheid van het Vastgoed Mixfonds is fors achteruitgegaan en zo zijn er voor de korte termijn liquiditeitsproblemen ontstaan.” SNS Bank wil de helpende hand toesteken. “Mensen die in problemen zijn gekomen, kunnen zich bij ons melden. In eerste instantie sturen wij ze door naar Wagner & Partners. Komen ze er daar niet uit, dan kijken wij of we op individueel niveau tot een oplossing kunnen komen.”

Reageer op dit artikel