nieuws

Eurotips voor het assurantiekantoor (8)

Archief

Anva-directeur Stoffel van Almkerk, voorzitter van de POR-euroconversiecommissie, besteedt op deze europagina voor de laatste keer dit jaar, aandacht aan de overgang naar de euro. Zijn laatste advies aan het intermediair luidt: ‘Loop de checklist nogmaals na’.

door Stoffel van Almkerk
Over enkele weken betalen we met de euro in plaats van met de vertrouwde gulden. Kort daarna denken we zelfs in euro’s en is onze huidige valuta helemaal vergeten. Dat gaat vanzelf. Voor het zover is, moeten we echter nog een lastige periode door. Voor de euroconversie zijn nu de cruciale maanden aangebroken. Wat kan er nu nog gedaan worden?
Degene die zich goed heeft voorbereid en zich gesteund weet door één van de bekende softwareleveranciers in onze branche, kan de conversieperiode met vertrouwen tegemoet zien. Op het assurantiekantoor dat zich niet of niet voldoende heeft voorbereid, moet men zich zorgen gaan maken. De beste (en laatste) tip die ik aan die kantoren kan geven is: neem de checklist nog eens door en bekijk wat je nu nog wel en niet kunt doen. Die checklist is te vinden op www.anva.nl.
Voor het aanvragen van het optisch leesbare acceptgiroformulier (ola), is het nu eenvoudigweg te laat; er zal een bepaalde periode geen gebruik gemaakt kunnen worden van het elektronische betalingsverkeer. Wilt u klanten nog benaderen om uit te leggen dat de euroconversie geen invloed heeft op de voorwaarden waaronder men verzekerd is, dan kan dat nog best. Kortom, het kan met behulp van de checklist geen kwaad om nog eens na te gaan of alles gedaan is wat nodig is, of dat er nog wat vergeten is.
Het systeemhuis heeft ongetwijfeld meegedeeld wanneer u de technische bestandsconversie kunt uitvoeren en op welke wijze men de support heeft geregeld. Of wat er gedaan moet worden als deze conversie niet goed verloopt en hoe te handelen als er verschillen blijken te zijn opgetreden tussen de bij de verzekeraar gedane bestandsconversie en die op het kantoor. Het is belangrijk dat men met dit laatste op een praktische manier om gaat. Bedenk dat de maandelijkse elektronische aanlevering van prolongaties via de P-views die verschillen in de loop van het jaar weer recht zet.

Reageer op dit artikel