nieuws

EuropeLoan failliet

Archief

Online hypotheekverstrekker EuropeLoan is failliet. Het in Brussel gevestigde bedrijf (25 medewerkers) kon na het afhaken van de aandeelhouders geen nieuwe investeerders vinden.

Op de site www.europeloan.com, waar bezoekers uit België, Duitsland, Finland, Zweden en Nederland rechtstreeks een hypotheek konden sluiten, valt al enkele maanden te lezen dat er geen nieuwe hypotheken worden verstrekt. Aanleiding voor het faillissement is het terugtrekken van de aandeelhouders: Bouwfonds, de Belgische vermogensinvesteerders GIMV en ABB (elk 20%) en de Zweedse financiële dienstverlener Fredell & Co (32%); 8% van de aandelen was in handen van particulieren. Nieuwe investeerders konden door de weinig positieve economische vooruitzichten niet worden gevonden.
Desondanks had het bedrijf volgens Liz Elshove, die vorig jaar al opstapte als manager Nederland, geen gebrek aan klanten: “De verkoop liep als een trein, vooral in Zweden. Hoeveel hypotheken er uiteindelijk gesloten zijn, weet ik niet. Maar er waren geen andere partijen te vinden die er geld in wilden steken”. Vorig jaar augustus werd nog een contract gesloten met De Hypotheekshop over het sluiten van hypotheken via een adviseur van de keten. “Dat begon op gang te komen”, aldus Elshove.
De hypotheekportefeuille wordt nu afgehandeld door EuropeLoan Finance, een zusterbedrijf van EuropeLoan dat nog wel actief is. Nederlandse hypotheken worden geadministreerd bij Stater. Sinds de start in 1999 heeft EuropeLoan drie- tot vierduizend hypotheken verstrekt, waarvan minder dan duizend in ons land.

Reageer op dit artikel