nieuws

Euro biedt meer kansen voor transportverzekeraars

Archief

Transportverzekeraars moeten de komst van de euro niet zien als een bedreiging, maar juist als een kans en een uitdaging. Dat tekende het Engelse blad Insurance Day op uit de mond van de Nederlander André de la Beij, lid van de internationale cargo-commissie IUMI. De la Beij deed zijn uitspraken tijdens het jaarlijkse internationale congres van transportverzekeraars.

De la Beij onderkent dat het grote bedrag aan geld dat getransporteerd moet worden groter is dan gebruikelijk. Zo worden er voor een waarde van # 14,5 mld aan biljetten en # 64,9 mld aan munten gedistribueerd en zijn er alleen al in Nederland vierhonderd treinstellen nodig om het nieuwe geld te vervoeren.
Desondanks bestempelt hij het risico van diefstal of verlies van de vervoerde biljetten procentueel gezien niet groter dan anders. Voor het transport van munten ligt dat volgens hem echter anders. Bovendien is volgens hem een vrachtwagen geladen met euro’s niet veel aantrekkelijker voor criminelen dan een truck vol computers, sigaretten of sterke drank. Zijn advies is dat verzekeraars kritisch moeten kijken naar de veiligheidsaspecten en op basis daarvan een adequate premie vast moeten stellen.

Reageer op dit artikel