nieuws

Ervaringen met een mbo-stagiair

Archief

Naar aanleiding van het artikel ‘Opleiding commercieel medewerker moet op de schop’ (zie AM, nr. 8, pag. 42) beschrijft Marc Brunsmann, hoofd schadeverzekeringen bij Damave Financieel Adviescentrum te Haarlem zijn ervaringen met een stagiair van het Nova College.

“Ik werd in eerste instantie telefonisch benaderd door de toekomstige stagiair zelf of wij een stageplek beschikbaar hadden. De stage had op 12 november moeten aanvangen, maar voor de betreffende leerling was nog geen plek gevonden. De school had de plekken geregeld, maar was op het laatste moment met vele afzeggingen geconfronteerd in verband met de situatie na 11 september, aldus het Nova College.
Door de grote haast van zowel de school als de stagiair en onze onbekendheid met het inhuren van stagiairs, zat de betreffende stagiair een week later al bij ons op kantoor. De erkenning als Ecabo-leerbedrijf hadden wij nog niet, maar zou achteraf geregeld worden. Ook zou het tot 30 november duren voordat wij de stagebegeleider mochten verwelkomen op ons kantoor. Wel was er vooraf enig telefonisch contact geweest met de stagecoördinator. Kortom de school blonk niet uit in het goed en efficiënt regelen van stageplekken.
Nederlandse taal
Tot mijn verbazing vernam ik tijdens de stageperiode dat er gedurende deze vierjarige opleiding normaliter alleen in de eerste twee jaar les in de Nederlandse taal wordt gegeven. Het Nova College gaf aan op eigen initiatief in het derde jaar één uur per week extra Nederlands te geven op het gebied van correspondentie. Toen ik later in het traject mijn ongenoegen en frustratie uitte over de beheersing van de Nederlandse taal door de stagiair, was de reactie van de betreffende docent bijna vergoelijkend. Want ja, dat was bij alle leerlingen bijna zo en dat was nou niet bepaald een verrassing. Dat ik redelijk ontstemd zei dat het bedrijfsleven toch niets kan met mensen die nog niet eens een simpel standaard briefje kunnen personaliseren, werd niet gewaardeerd. Je zou bijna denken dat je ook niet zo veel mag verwachten.
De vroegere Meao, die ik zelf heb gevolgd, is ingeruild voor dit nieuwe model omdat volgens het Nova college te weinig leerlingen de Meao met succes voltooiden. Toen ik echter van de Meao af kwam, had de hele klas al bijna meteen een baan.
Nu moet het allemaal makkelijker en simpeler en met meer herkansingen, zodat we trots kunnen zijn op het slagingspercentage! Gevolg: veel geslaagden, maar ver onder het benodigde niveau. Werkgevers staan niet meer in de rij voor deze schoolverlaters, of ze moeten tijd over hebben om de nieuwkomers te onderwijzen in elementaire vakken!
We zouden hetzelfde kunnen doen met het Assurantie B-diploma, want wat is nu een slagingspercentage van 26,4% voor het gedeelte Particulieren (examen 22 januari 2002)? Het haalt het niveau van ons vak alleen maar naar beneden, maar het is wel leuk voor het opleidingsinstituut.
Na de inkomensnivellering moeten we ook dringend afscheid nemen van de onderwijsnivellering! We moeten mensen binnen hun geestelijke vermogens opleiden tot gewilde en kundige medewerkers en niet tot diplomabezitters waar niemand een baan voor heeft!”
Marc Brunsmann Hoofd Schadeverzekeringen Damave Financieel Adviescentrum

Reageer op dit artikel