nieuws

ELQ verruimt acceptatiebeleid

Archief

Twee maanden na de start heeft ELQ Hypotheken het acceptatiebeleid verruimd. ELQ richt zich op huizenkopers die elders moeilijk een hypotheek kunnen krijgen, zoals startende ondernemers en mensen met een betalingsachterstand.

ELQ is sinds eind augustus actief. De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers fungeert als funder en minderheidsaandeelhouder. Lehman heeft in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al belangen in acht bedrijven die zich eveneens op moeilijke hypotheekrisico’s richten.
Het was al mogelijk om bij ELQ een hypotheek te sluiten met een lopende betalingsachterstand van langer dan twee maanden, die bij het BKR staat geregistreerd (de zogeheten A-codering). Ook kon al een lening worden verkregen bij twee reeds afgeloste betalingsachterstanden. Nu accepteert ELQ ook aanvragen van klanten die een combinatie hebben van bovengenoemde registraties. “De gegevens van iedereen die een aanvraag indient, slaan wij op in een centrale database. Zo kunnen wij ook de gegevens analyseren van aanvragen die buiten ons acceptatiebeleid vallen. Aan de hand van ervaringsgegevens van onze zusterbedrijven kunnen wij vervolgens nagaan of deze risico’s voor ons voldoende aantrekkelijk zijn om toch binnen onze normen te laten vallen”, licht marketingdirecteur Erwin van der Wal toe.
Tussenpersonen
Bij de nieuwe geldgever hebben zich inmiddels driehonderd tussenpersonen gemeld; met honderdvijftig daarvan worden inmiddels zaken gedaan. Zij kunnen gebruik maken van een sneltoets, waaruit blijkt of de klant in aanmerking komt voor een ELQ-hypotheek.
Hoewel het bedrijf nog geen ervaring heeft met betalingsachterstanden, is het beheer ervan al volledig in de steigers gezet. “Mochten er problemen ontstaan, dan nemen wij op dag één contact op met de klant. Dan valt er nog iets te repareren en dat is in ieders belang.”
Er is bewust voor gekozen om geen specifieke producten te benoemen. “Eigenlijk is ELQ zelf het product”, zegt Van der Wal. “Als wij bijvoorbeeld een ondernemershypotheek op de markt zouden brengen, sluiten wij daarmee bepaalde partijen uit. Een freelance fotograaf ziet zichzelf bijvoorbeeld niet in de eerste plaats als ondernemer.” De rentetarieven zijn gebaseerd op het éénmaands Euribor-tarief, waarop diverse toeslagen worden berekend. “We werken feitelijk met een risk based pricing-model.”

Reageer op dit artikel