nieuws

‘Elan volgend jaar weer winstgevend’

Archief

Elan Financieel Adviesbureau, eigendom van verzekeraar Aegon, zal volgend jaar weer winstgevend zijn. Dat stelt Marco van Muiswinkel, de kersverse algemeen directeur.

Van Muiswinkel (35), voorheen marketingmanager en hoofd productontwikkeling bij Aegon Particulieren, volgt Louk Pinckaers op. Deze nam een jaar geleden de plaats in van het op non-actief gezette directieduo John Jorritsma (46) en John van der Werff (34). Jorritsma en Van der Werff, mede-oprichters van Elan, werden door Aegon op non-actief gezet en daarna ontslagen “vanwege de continuïteit van het bedrijf en de verliezen die worden geleden”.
Volgens Van Muiswinkel heeft een “volledige reorganisatie” het tij ten goede doen keren. “We zullen dit jaar nog niet winstgevend zijn, maar de cijfers over de laatste maanden van dit jaar zijn weer in het zwart. Het boekjaar 2002 zal absoluut weer winstgevend zijn.”
Vier eilandjes
De reorganisatie is ten koste gegaan van zo’n zestig medewerkers met een vast dienstverband. Het personeelsbestand van Elan is momenteel honderd mensen groot, waarvan er veertig actief zijn in de buitendienst. Het nog vorig jaar met veel trots geopende kantoorpand in Heerenveen is afgestoten. Elan huist nu in Leeuwarden aan de Sint Jacobsstraat, de nevenvestigingen in Almere en Lelystad zijn gesloten. In Leeuwarden zijn ook 54 ‘belplekken’ voor het call-center gehuisvest.
Volgens Van Muiswinkel, sinds maart actief voor Elan maar pas eind vorige maand tot algemeen directeur benoemd, heeft de concentratie van werkzaamheden in Leeuwarden Elan veel goed gedaan. “Allereerst was het kostenaspect belangrijk, maar het bedrijf is nu veel beter te besturen. Voorheen was er sprake van vier eilandjes en was er een groot gebrek aan managementinformatie.”
Verder is er volgens de nieuwe Elan-directeur veel in de werkwijze veranderd. “Natuurlijk blijft Elan commercieel. Maar de werkwijze is 180 graden veranderd. Een inventarisatie van de risico- en spaardoelen is nu de basis en lopende verzekeringen van klanten worden nu in stand gehouden, tenzij we duidelijk kunnen aantonen dat er iets mis is met die bepaalde voorziening.” De nieuwe werkwijze moet volgend jaar weer leiden tot een provisie-omzet van zo’n ( 20 mln op jaarbasis, net als in de jaren 1998 en 1999. “Alleen is het royementspercentage nu aanzienlijk lager.”
Management
Naast Van Muiswinkel zijn er de afgelopen maanden nog vier mensen benoemd in het managementteam van Elan. Sjakko te Bokkel, afkomstig van Axium (Zutphen), is manager verkoop geworden en heeft tot taak de buitendienst te herstructureren. Patrick Steehouwer (33) is benoemd tot manager klantenservice; hij werkt al sinds 1996 voor Elan. Rik Franken (33), voorheen controller bij Douwes International, is manager financiën en informatisering. De van Akzo Nobel afkomstige Lilian van Staa (30) ten slotte is manager office-support.
De nieuwe directeur van Elan, Marco van Muiswinkel (midden), wordt van links naar rechts bijgestaan door Rik Franken, Patrick Steehouwer, Lilian van Staa en Sjakko te Bokkel.

Reageer op dit artikel