nieuws

‘Een glazen plafond herken ik niet’

Archief

Het bestaan van een glazen plafond in de verzekeringsbranche is iets wat Heleen de Heer, lid van het managementteam van Aegon Pensioen & Advies en winnares van de titel ‘Verzekeringsvrouw van het jaar 2002’, beslist niet herkent. “Volgens mij is dat iets wat vooral leeft in de hoofden van mannen.”

“Bij Aegon kom je op een bepaalde functie terecht omdat je daarvoor de kwaliteiten in huis hebt, niet omdat je vrouw bent”, stelt Heleen de Heer. Aegon is volgens De Heer een werknemersvriendelijke werkgever. “Ik zou ze niet alleen maar vrouwvriendelijk willen noemen. Aegon kent een aantal regelingen, zoals kinderopvang, ouderschapsverlof, deeltijdwerken, vierdaagse werkweek (4×9 uur) en binnenkort ook thuiswerken, die door alle werknemers – mannen en vrouwen – goed gebruikt worden. Een van mijn mannelijke collega’s heeft een jaar een sabbatical leave opgenomen. Na dat jaar is hij teruggekomen en heeft zijn carrière voort kunnen zetten, zonder dat hij daarvan hinder heeft ondervonden. En dat moet ook kunnen.”
Schijnheilig
Heleen de Heer (40) won vorige maand de titel Verzekeringsvrouw van het jaar 2002. Een titel waar zij trots op is, omdat ze het als een erkenning van haar kennis en kwaliteiten ziet. “Niet omdat ik vrouw ben, maar omdat ik samen met mijn team bij Pensioen & Advies een totaalconcept op het gebied van communicatie over pensioenen heb opgezet voor werknemers. Winnen doe je niet alleen.” Zij realiseert zich terdege dat haar vroegere baas Cees Fortman dat mede mogelijk heeft gemaakt. “Hij heeft mij alle ruimte gegeven om de dingen te doen die ik wilde doen en dat zonder aanzien des persoons. Een glazen plafond had hij daarbij niet voor ogen. Dat glazen plafond herken ik óók niet. Ik word afgerekend op de resultaten. Het belangrijkste is de juiste man of vrouw op de juiste plek. Dat is ook heel situationeel bepaald. Ik vind het heel schijnheilig om te zeggen dat bij gelijke geschiktheid het dan maar een vrouw moet worden. Nee, want op die plek in die situatie, is het misschien wel beter om daar een man te hebben zitten. Ik vind wel dat je moet streven naar een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen”, vertelt De Heer.
Zij benadrukt dat er tussen man en vrouw privé wel goede afspraken gemaakt moeten worden als ook de vrouw een carrière ambieert. “Zeker als er kinderen zijn. Ik heb met mijn partner voordat er überhaupt sprake was van kinderen, de afspraak gemaakt dat we het samen zouden doen. Daarnaast wil ik financieel onafhankelijk zijn van een partner. Had hij daar andere gedachten over gehad, dan had ik hem niet als partner uitgekozen en hij mij trouwens ook niet”, zegt ze beslist.
“Verder moet je gewoon ongelooflijk veel regelen. Ik heb geen belangstelling voor huishoudelijk werk. Dat besteed ik dus uit. Verder heb je een goede gezondheid nodig en vooral ook gezonde kinderen. Je partner is de cruciale factor in het geheel. Je kan het als werkgever nog zo leuk regelen allemaal, maar in eerste instantie moet het thuis goed geregeld zijn.”
Bij Aegon is 33% van de werknemers vrouw. Verder is 36% van de teamleiders een vrouw en van de managers 31%. Daarnaast bestaat de directie voor 14% uit vrouwen. Deze cijfers klinken fraai, maar in de praktijk betekent het bij Aegon dat er acht vrouwen op top-managementniveau opereren. Er zit nog geen vrouw in de directie van Aegon Nederland. Op de vraag hoe dit komt, zegt De Heer: “Er is net een nieuwe directie samengesteld en deze samenstelling wijzigt hooguit eens per vijf à zes jaar. Bovendien zijn daar nu mensen in benoemd, die op dit moment het beste op die plek passen”.
Heleen de Heer geeft diplomatiek antwoord op de vraag of zij zelf zo’n functie op het hoogste niveau zou ambiëren. “Ik moet het in een functie vooral naar mijn zin hebben. Ik wil werk doen dat ik met hart en ziel kan blijven doen. Daar ligt mijn toekomst.”
Carrière
Heleen de Heer en haar partner hebben drie jonge kinderen en zij combineert dat met een managementfunctie bij Aegon. In 1987, na haar studie bedrijfskunde, begon De Heer als inspecteur in de buitendienst bij Aegon. “Ik verkocht verzekeringen via tussenpersonen, die nog met kaartenbakken werkten. Daar heb ik echt een regio opgebouwd.” In 1990 werd De Heer voor een jaar aangesteld als IT-projectleider en verantwoordelijk voor de bouw van een financieel deelsysteem van het levenbedrijf. Een jaar later werd ze vervolgens manager van de transactieafdeling, die verantwoordelijk is voor de polisafhandeling en aftersales van levensverzekeringen gesloten via tussenpersonen. Na drie jaar kreeg zij als verkoopmanager de regio’s Noord- en Zuid-Holland op haar bordje. In die functie was zij verantwoordelijk voor de verkoop van levensverzekeringsproducten via tussenpersonen. Weer twee jaar later kreeg ze de leiding over ruim honderd man van de afdelingen Klantenservice en Operaties en werd ze lid van het managementteam. Vanaf 1998 tot op de dag van vandaag is Heleen de Heer samen met collega’s verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van een communicatieconcept waarbij werknemers via internet, persoonlijk advies en telefonische hulp inzicht in hun pensioenregeling krijgen. Van het onderdeel persoonlijk advies, dat Financieel Compleet heet, was De Heer eerder directeur. Volgens ingewijden “een absolute doorbraak en een zeer innovatief concept”. Onder meer vanwege haar verdiensten op dit terrein verwierf Heleen de Heer de titel Verzekeringsvrouw van het jaar 2002. De laatste twee jaar maakt De Heer, als directeur marketing & verkoop deel uit van het managementteam van het bedrijfsonderdeel Pensioen & Advies.
Voorbeeldfunctie
Heleen de Heer is vast van plan om de titel Verzekeringsvrouw van het jaar als voorbeeldfunctie voor anderen te gebruiken. Allereerst zal zij bij een volgende verkiezing plaats nemen in de jury. Verder wil zij een bijdrage leveren aan de opmars van vrouwen in de verzekeringsbranche. “Het oprichten van een vrouwennetwerk zou daar een voorbeeld van kunnen zijn. Verder heb ik een aantal creatieve ideeën over kinderopvang. Zo denk ik aan een leidster-aan-huis-project voor kinderen die gebruik maken van de buitenschoolse opvang. De opvang wordt thuis geregeld door een kinderdagverblijf. Voorbeelden daarvan zijn al bekend in Gouda. Verder moeten er thuiswerkplekken gecreëerd worden. Aegon gaat daar binnenkort mee van start. Een aantal business-units gaan daar op proef mee werken.”
Heleen de Heer: “Ik word afgerekend op de resultaten. Het belangrijkste is de juiste man of vrouw op de juiste plek”.

Reageer op dit artikel