nieuws

Dutch Insurance Group neemt meerderheidsbelang in NFP

Archief

Het Nederlands Financieel Planbureau (NFP) in Uithoorn, waarin De Amersfoortse een minderheidsbelang (30%) heeft, onderhandelt met Dutch Insurance Group (DIG) over een meerderheidsbelang. Nog vóór 1 februari verwachten beide partijen de definitieve overeenkomst te kunnen tekenen.

NFP werd in 1993 opgericht als een adviesorganisatie voor financiële planning. Ook werden financiële producten ontwikkeld voor het intermediair, waaronder het softwareprogramma Vermogens Optimaal Planning dat als leidraad voor de financiële advisering dient. Dit programma, dat een totaaladvies voor verzekeringen, hypotheken, vermogensbeheer en fiscaliteiten mogelijk maakt, is door ongeveer honderd assurantiekantoren in licentie (af)genomen.
Door de voorgenomen aandelenparticipatie (51%) van DIG slinkt het belang van directeur/aandeelhouder Gerard van Santen (44) tot 19%. Volgens algemeen directeur Joep van den Eijkel wordt de transactie verzorgd door Dutch Insurance Technology, waarmee NFP nauw gaat samenwerken.
Gewijzigd beleid
De zeggenschap van DIG in NFP komt tot uiting in een sterk gewijzigd beleid: de onderneming zal zich voortaan beperken tot de ontwikkeling van productsoftware, onder meer voor de DIG-organisatie. “Daar ligt ons grote synergievoordeel”, zegt Van den Eijkel.
De advisering in hypotheken en verzekeringen en ondersteunende activiteiten als marketing, administratie en opleidingen worden geïntegreerd. Daartoe wordt de vestiging van NFP in Uithoorn opgeheven en verhuizen alle twaalf medewerkers naar Nieuw-Vennep. “Van Santen treedt ook namens het NFP toe tot het directie-overleg van DIG”, aldus Van den Eijkel. NFP blijft overigens wel fungeren als ‘inkoper’ van (product)arrangementen met banken en verzekeraars voor de licentiehoudende assurantiekantoren.
Zwaar weer
Het verkopen van een meerderheidsbelang aan DIG kan niet los worden gezien van de financiële situatie bij NFP. Vooral de laatste vier jaar is NFP in financieel zwaar weer terechtgekomen. Uit de jaarrekening over 1999, die eind augustus vorig jaar definitief is vastgesteld, blijkt dat NFP met een negatief eigen vermogen kampte. De financiële moeilijkheden vloeiden onder meer voort uit een herwaardering van de activa waardoor het eigen vermogen verslechterde van e -154.604 naar e -1,2 mln.
Zeker in de laatste vier jaar moesten primaire verzekeraars als AXA en De Amersfoortse regelmatig bijspringen. Zo heeft AXA in totaal e 1,1 mln geleend aan de onderneming, erkent woordvoerder Jeroen Brouwers. “Inmiddels is daarvan wel een deel afgelost. De AXA-portefeuille is verder overgedragen aan een andere verzekeraar.”
De huidige grootaandeelhouder De Amersfoortse zou eveneens voor ruim e 1,1 mln aan financieringen hebben verstrekt aan NFP. Woordvoerder René Otten wil geen exacte bedragen noemen, maar spreekt van een “substantiële lening” als investering in de marketingformule De Inkomensplanner, die De Amersfoortse samen met NFP in de markt heeft gezet.
Assurantiedochters
De deelneming van NFP in de assurantiedochters Bohnenn & Van Santen in Uithoorn, Lagerweij & Potter in Amersfoort en Taurus in Echt worden of zijn afgebouwd. Van Santen: “Lagerweij & Potter is medio vorig jaar verkocht aan de directeur Robert Trouwborst, die al een 50%-belang had in de onderneming. Over de verkoop van Bohnenn & Van Santen zijn we met enkele gegadigden in onderhandeling. Nee, dat zijn geen verzekeraars maar louter tussenpersonen.”
Wat er gebeurt met het 50%-belang in Taurus, een adviesbedrijf in onder meer assurantiën, hypotheken en pensioenen, is nog niet bekend. Dit bedrijf had in zijn oprichtingsjaar 1999 overigens een negatief eigen vermogen van zo’n e 34.000.
Robin Baks nieuwe directeur DIG
Robin Baks (40), adjunct-directeur Verkoop Leven bij Zurich, is per 1 februari benoemd tot directeur bij Dutch Insurance Group. Hij wordt verantwoordelijk voor Dutch Insurance Network en de HypotheekDesk. Het wordt zijn taak om de organisatie (circa vijfhonderd aangesloten kantoren) uit te bouwen en voor te bereiden op (actuele) brancheontwikkelingen.
Baks was voor zijn loopbaan bij Zurich werkzaam als kantoordirecteur bij VSB (nu Fortis) en als accountmanager bij De Amersfoortse.

Reageer op dit artikel