nieuws

DSW heeft nu echte apotheken

Archief

DSW heeft toestemming gekregen voor het opzetten van eigen apotheken. De zorgverzekeraar wil hiermee zijn medicijnenkosten drukken.

Zorgverzekeraar DSW (Schiedam) heeft van toezichthouder CVZ (College voor Zorgverzekeringen) ontheffing gekregen voor het verbod op eigen apotheken. DSW heeft sinds vorig jaar vier apotheken in de regio. DSW is na Azivo in Den Haag – die al sinds jaar en dag over eigen apotheken beschikt – de tweede zorgverzekeraar met eigen apotheken. Het verbod op eigen apotheken houdt in dat apotheken van een verzekeraar uitsluitend aan zijn verzekerden door het ziekenfonds gedekte medicijnen mogen leveren. Door de opheffing van het verbod mogen de apotheken van DSW nu ook aan niet-verzekerden leveren en mogen zij tevens allerhande apotheekproducten verkopen. “We kunnen nu dus ook zelfzorgmiddelen en dropjes verkopen.”
DSW heeft drie apotheken in Schiedam. Twee hiervan zijn, net als de apotheek in Ypenburg, gevestigd in een door DSW opgezet huisartsencentrum, een zogenaamde HOED (Huisartsen Onder Eén Dak). Binnenkort opent DSW nog twee apotheken in een HOED.
DSW wil met de eigen apotheken geld besparen op de levering aan medicijnen. De zorgverzekeraars zijn sinds enige tijd geheel verantwoordelijk voor de inkoop van medicijnen. De beoogde marktwerking komt echter niet goed van de grond, doordat de farmaceutische industrie samen met (eigen en vrije ) apotheken zich op alle mogelijke manieren verzet tegen prijsverlagingen en kortingen aan verzekeraars. “Onze aanpak heeft drie voordelen”, schrijft DSW in het jaarverslag van het ziekenfonds. “Doordat wij apotheken bezitten, zijn wij in staat dit netwerk verder uit te rollen, hebben wij onze positie in de onderhandelingen met de andere spelers in het veld in hoge mate versterkt, met name waar het gaat om het bezetten van strategisch juiste posities. Verder hebben we besprekingen gerealiseerd dankzij de kortingsafspraken met individuele apothekers als uitvloeisel van dit beleid. Bovendien hebben we bereikt dat de goodwill-waarde van apotheken in onze regio belangrijk lager is dan in de rest van ons land, zodat het ook voor startende apothekers weer aantrekkelijk is geworden zich in onze regio te vestigen.”

Reageer op dit artikel