nieuws

Doodstraf op ziekteverzuim

Archief

Doodstraf op ziekteverzuim

“Dieren laten niet blijken dat ze ziek zijn, want dan worden ze door andere dieren gepakt. In de natuur staat dus op ziekteverzuim de doodstraf. Ik weet dat sommigen in deze zaal dat ook graag bij mensen zouden zien.” Dit zei Midas Dekkers, bioloog en schrijver, op het Interpolis-seminar ‘Inzetbaarheid verzekerd’. Interpolis had in de Hortus Botanicus in Leiden een aantal relaties op het gebied van verzuimcontracten, reïntegratie- en arbopakketten uitgenodigd (zie ook AM 18, pag.6).
Voor de doelgroep had Midas, als laatste spreker, zich goed door Interpolis laten informeren. “Middenstanders verzuimen niet”, zei hij namelijk. Voor de overheid die het verzuim wil terugdringen, ligt de oplossing dus voor de hand: “Iedereen wordt middenstander!”. Ook voor werkgevers die het verzuim willen drukken, is er een goed advies: “Neem mannen. Geen vrouwen, want aan vrouwen is altijd wel wat stuk”.
Gezonder worden, is volgens Midas ook de oplossing niet. “De regering probeert mensen gezonder te maken, maar dat is allemaal flauwekul. En dan al die blaadjes, zoals Achmea Health. Allemaal onzin”, vindt hij. “Eten is trouwens ook niet gezond. Volgens het Voedingsbureau moeten we nu weer dit eten, en dan weer dat. Vroeger melk, nu wijn. Toen moesten appels, nu is dat weer te veel suiker. In het verleden werd er tenminste nog eens wat uitgevonden. De vitamine werd uitgevonden en de scheurbuik was over. Toen kwamen jodium en fluor. Daarna heeft niets ons meer geholpen.”
De gezondheidshype spreekt Midas dus niet aan. Het gezegde ‘Anima sane in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam) kan wat hem betreft dan ook op de schroothoop. “Die spreuk zou verboden moeten worden. Stel je voor dat je tegen iemand in een rolstoel zegt: uw lichaam is niks dus uw geest zal ook wel niks zijn.”
Ziekte is ook vaak flauwekul. “Waarom worden mensen ziek, behalve dan door bacteriën en zo? Omdat ze dat willen. Want als je ziek bent, mag je zeuren. En zeuren is leuk om te doen. Maar minder om aan te horen. Daarom kost de zorg zoveel geld. Iemand die bereid is om gezeur aan te horen, is nu eenmaal duur.” De remedie tegen zeurneigingen: “Neem een goede hond”.
Geen parodie op Aziatische leider
“Niemand heeft de vergelijking gemaakt met de Aziatische leider in de reclame van Delta Lloyd, maar je brengt me wel op een idee. Ik vermoed overigens dat de kans niet zo groot is dat – als ik op het balkon van het paleis hier links om de hoek ga staan – de voltallige bedrijfstak zich verzamelt om mij toe te juichen”, vertelt Dik van Velzen, beleidsmedewerker van Nibe-SVV.
Van Velzen stond met een gapend gat in de mond, op de introductiepagina van de septembereditie van De Beursbengel. Het thema van deze aflevering van het Nibe-SVVblad was sport en sportrisico’s. Van Velzen raakte onlangs zijn voortand kwijt bij een partijtje bedrijfshockey. “Ik heb wel reacties gehad op die foto. De helft dacht dat het een nepfoto was en dat met behulp van het computerprogramma Photoshop de tand was weggehaald. Het mooiste was de reactie van de opmaker: het was “geen gezicht” en hij zou met behulp van Photoshop er wel even een tand inzetten. Dat heb ik hem dus uit zijn hoofd gepraat.”
Dik van Velzen ongeretoucheerd.
Classic Car Rally maakt van grote assurantiemannen weer
jongetjes
Zeventig branchegenoten hadden zich op zaterdag 21 september verzameld in Oegstgeest om deel te nemen aan de eerste editie van de Classic Car Rally. Het evenement was georganiseerd door detacheringsbureau For All Finance en voerde de deelnemers via een route door de bollenstreek naar Lisse, alwaar van ‘classic car’ werd gewisseld voor de terugtocht naar Oegstgeest. Er stonden diverse oldtimers ter beschikking, variërend van een Rolls Royce Silver Shadow tot twee Citroëns DS. Sponsor Mondial Assistance vervulde tijdens de tocht de rol van wegenwacht.
Aan de tocht nam onder anderen NVA-directeur Niels Mourits deel, die er bij zijn aanmelding op had gestaan (“Het was bijna chantage”, aldus de organisatie) in een Cadillac te mogen rijden. Aan die wens werd voldaan, zij het dat hij het tweede deel van de race in een Fiat 500 moest volbrengen. Zijn verzoek om het autootje na de wissel in de kofferbak van de Cadillac mee te mogen nemen, vond geen gehoor.
Tot winnaar van de race werd degene uitgeroepen die het dichtste een gemiddelde snelheid van 24,94 kilometer per uur wist te benaderen. De gelukkige was Alex van Eijk, directeur van Beijer Adviesgroep, die met zijn zoon nauwlettend de gereden snelheid in de gaten had gehouden.
De deelnemers konden door het beantwoorden van vijftien vragen over de verzekeringsbranche de afwijking ten opzichte van de ideale gemiddelde snelheid verkleinen. Daarbij bleek niet iedereen over evenveel kennis van zijn bedrijfstak te beschikken. De aanmoedigingsprijs ging naar Heino Hovingh, marketingdirecteur bij AXA. Zijn beeld van de activiteiten van zijn bedrijf bleek niet helemaal overeen te stemmen met de werkelijkheid. Zo voerde hij AXA Hiver Assurance op als sponsor van het Nederlandse schaatsteam en bleek AXA Eglise en niet Donatus de gespecialiseerde kerkenverzekeraar van Nederland te zijn.
Proteq-directeur Charles van Renesse mocht plaatsnemen in een Porsche, bestuurd door Rob Kooyman (directeur Service Center Hypotheken van SNS Reaal). = = = = = = = = = = = = VIJFDE KOLOM Pijnlijke situatie: atp’er met een Dell- computer (Voor kijkers van tv-reclame)

Reageer op dit artikel