nieuws

Donkere wolken boven Kröller Boom

Archief

“De Kröller Boom Groep heeft dringend een forse kapitaalinjectie nodig om te kunnen overleven.” Dat erkent Thomas Noordhoff, financieel directeur van het 160 medewerkers tellende intermediairbedrijf. Kröller Boom heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Hertogenbosch en De Meern. Het bedrijf is momenteel met enkele partijen in gesprek, waaronder Amev, dat 50% van de aandelen in handen heeft.

Over de oorzaken van de problemen bij Kröller Boom wil de directie van het bedrijf zich niet uitlaten. “Wij vinden het geen pas geven om in deze voor ons bedrijf uiterst cruciale periode hierover uitspraken te doen. U moet van ons aannemen dat wij keihard werken om de zaken ten goede te keren”, aldus woordvoerster Beatrice van der Bijl.
Marketingdirecteur Ruud Dekker van Amev bevestigt dat Kröller Boom in financieel zwaar weer verkeert. “Er is inderdaad bij ons een investeringsaanvraag ingediend. Naar aanleiding van dit verzoek hebben wij nadere informatie gevraagd aan de directie. Een dezer dagen zal hierover een besluit genomen worden door Amev. Op dit moment is er wel dagelijks contact met Kröller Boom. Wij koersen echter nog steeds op een bestaand ondernemersplan, waar wij toentertijd ‘ja’ tegen hebben gezegd. Wij hebben wel vanaf de start gezegd dat Kröller Boom een ‘stevige klus’ zou zijn.”
Volgens Dekker spitsen de problemen van Kröller Boom zich niet toe op één vestiging van het bedrijf, maar betreft het de groep als geheel. Geluiden als zou met name de vestiging in De Meern ver onder omzetafspraken draaien, herkent hij dan ook niet.
Verhuizing
De medewerkers van de vestiging in De Meern verhuizen deze maand nog naar het kantoor in Amsterdam Zuidoost. Dit staat volgens het bedrijf los van de huidige problemen. “Vanuit kostenoverwegingen hebben we besloten ons kantoor in De Meern te verhuizen naar Amsterdam. Wij hebben daar nog ruimte beschikbaar, waar zij bij in kunnen.” Bij de verhuizing naar Amsterdam zijn tussen de dertig en veertig personeelsleden betrokken. “Met degene die niet mee willen naar Amsterdam worden goede afspraken gemaakt.”
Verantwoordelijkheid
Volgens Dekker staan de problemen bij Kröller Boom niet op zichzelf. “In zijn algemeenheid kan je stellen dat het op dit moment niet de meest soepele tijd is voor het intermediair. Ik zie natuurlijk óók rapportages van NBVA en NVA langskomen.” Dekker benadrukt dat de uiteindelijke beslissing over het wel of niet voortbestaan van Kröller Boom bij het bedrijf zelf ligt. “Zij zijn de ondernemer.” Kröller Boom, dat vestigingen heeft in Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Hertogenbosch en De Meern, heeft het 160 man tellende personeel middels bijeenkomsten op de hoogte gesteld van de problemen.
Vakbondsbestuurder Olof King van De Unie, betrokken bij de vestiging van Kröller Boom in Rotterdam, vindt dat de verzekeraar een duidelijke verantwoordelijkheid heeft in deze zaak. “Wij hebben gehoord dat er de afgelopen drie jaar een groot verloop is geweest onder het management van Kröller Boom. Dat komt de bedrijfsvoering niet ten goede. Amev, als grootaandeelhouder en leverancier van een aantal commissarissen, had daar toezicht op moeten houden.”
Beursgang
In 1999 was nog sprake van een aanstaande beursgang van Kröller Boom, een resultaat van een fusie tussen de kantoren Van Herwaarden Kröller & Co (Rotterdam), Boom & Co (Amsterdam), Mees/Blom (Den Bosch) en Wouters en Van Arkel (De Meern). De toenmalige eigenaar Huibert Jan Hudig wilde niet dat Kröller Boom in handen zou vallen van een grote internationale makelaar. Hudig verkocht vorig jaar zijn aandelen aan Dick Wouters, Eeg van Arkel en Fortis. De verzekeraar kreeg 50% van de aandelen. Mede-eigenaar Dick Wouters gaf destijds aan dat het aandeel van Fortis op termijn terug zou gaan naar 30%.
Het algemeen management van de Kröller Boom Groep is momenteel alleen in handen van Dick Wouters. Van Arkel is nog wel aan het bedrijf verbonden, maar speelt meer een rol op de achtergrond. Het assurantiekantoor Wouters & Van Arkel kwam begin jaren negentig negatief in het nieuws als één van de vier tussenpersonen die zeer warme banden onderhield met de failliete levensverzekeraar Vie d’Or.

Reageer op dit artikel