nieuws

Directie Allianz ontkent eigendom Orion Direct

Archief

Allianz Nederland ontkent eigenaar te zijn van Orion Direct. Volgens ingewijden bezit de intermediairverzekeraar echter 99% van de aandelen in het volmachtbedrijf.

Volgens directeur Schade Kees Krijgsman heeft Allianz geen enkele bemoeienis met Orion Direct (49 medewerkers), laat staan dat er van een aandelenbelang sprake is. “Dat is ook nooit zo geweest. Aachener & Münchener heeft ooit wel plannen in die richting gehad, maar daar is het nooit van gekomen.” Aachener & Münchener had tot medio 1998, het jaar waarin Orion Direct van start ging, alle aandelen van Royal Nederland in handen. In dat jaar werd Royal via AGF onderdeel van Allianz.
“Ik heb het hier voor het zeggen en bezit 100% van de aandelen”, bezweert Orion Direct-directeur Karel van der Kemp. Hij stapte begin 1998 op als directeur bij Royal-dochter London & Lancashire om samen met collega’s Gé Groen en Bert van der Ploeg volmachtbedrijf Cosmos Direkt op te richten. Dat bedrijf zou gaan fungeren als volmachtdochter van de Duitse direct-writer en Aachener & Münchener-dochter Cosmos Direkt. Royal ging echter halverwege het jaar over naar Allianz en het kantoor in Etten-Leur werd omgedoopt tot Orion Direct. Royal zou toen voor 99% aandeelhouder zijn geworden. Church & General, indirect via AGF dochter van Allianz Ierland, verleende als eerste een volmacht en is ook nu nog de belangrijkste volmachtgever.
Direct-writer
Orion Direct profileert zich op de eigen site als direct-writer. “Door zonder tussenpersonen te werken zijn de premies aanzienlijk lager dan bij vele andere verzekeraars.” Het bedrijf kwam de afgelopen jaren onder meer in het nieuws door de samenwerking met oliemaatschappij Texaco. Bij de tankstations zijn folders verkrijgbaar van de autoverzekering van Orion Direct. Een vergelijkbaar initiatief met Shell kwam Allianz’ collega-intermediairverzekeraar AXA enkele jaren geleden op stevige kritiek van het intermediair te staan. Dat en tegenvallende verkoopcijfers leidden begin 2002 tot het stopzetten van de samenwerking.
Een andere vorm van alternatieve distributie die Orion Direct verkent, is het verkopen van autopolissen via dealers. Als een van de eerste kwam het bedrijf met een merkpolis, samen met Mitsubishi.

Reageer op dit artikel