nieuws

Delta Lloyd investeert in franchiseketen Lancyr

Archief

Delta Lloyd ambieert een forse uitbreiding van franchiseketen Lancyr, waarvan het zelf 100% aandeelhouder is. “We hebben nu bijna vijftig deelnemers en willen over drie jaar op 110 tot 120 franchisenemers zitten”, zegt Frank Elion, directievoorzitter Marketing & Verkoop van Delta Lloyd. De verzekeraar wil tevens de naamsbekendheid van Lancyr vergroten.

Delta Lloyd, die de keten in 2000 opzette, heeft in drie Lancyr-kantoren een aandelenbelang: Aben Assurantie Groep (Venlo), Lancyr Van der Heide (Scherpenzeel) en Lancyr Visschers (Posterholt), waaronder ook Lancyr Maasdal (Linne) valt. “Maar zo’n participatie is geen noodzaak”, benadrukt Elion. “Sterker, het is juist de bedoeling dat de intermediair zelfstandig ondernemer blijft en gebruik kan maken van een grote organisatie.” Het 100%-aandelenbelang in Lancyr Peva (Helmond) heeft Delta Lloyd verkocht aan Lancyr Het Adviesloket (Veldhoven).
De franchisegever wil onder meer investeren in Lancyr om de administratieve processen verder te verbeteren. “Door de ketenintegratie te optimaliseren, hoeven de deelnemers zich alleen nog maar met adviseren bezig te houden.” Delta Lloyd wil verder de Lancyr-productlijn verder promoten en de naamsbekendheid van de keten vergroten. Volgens Elion is dat een belangrijk signaal voor de continuïteit van de franchiseketen. “Delta Lloyd neemt Lancyr serieus.” Elion meldt wel dat Lancyr “binnen enkele jaren op eigen benen moet staan”.
De huidige deelnemers van Lancyr zijn voornamelijk gevestigd in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland. Er zijn zes administratieve centra annex volmachtkantoren: in Haarlem, Papendrecht, Scherpenzeel, Tilburg, Utrecht en Venlo.
Strategie
“Het investeren en verder uitbouwen van Lancyr” is onderdeel van een opnieuw geformuleerde strategie voor intermediairverzekeraar Delta Lloyd. Daarin spelen de termen ‘midden- en kleinbedrijf’ en ‘grootzakelijke pensioenmarkt’ een belangrijke rol. Elion: “De zakelijke adviesmarkt is bij uitstek de markt waarin het intermediair toegevoegde waarde heeft. Het MKB is veel meer adviesbehoeftig dan de particulier. Die laatste laten we niet versloffen, hoor. We hebben daar de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd, zijn er met onze autoverzekering en hypotheek ook succesvol, en zullen de normale investeringen blijven doen. Maar de focus ligt op het MKB én op pensioen.”
Met dat laatste doelt Elion op de grootzakelijke pensioenmarkt. “We hebben daar al een goede positie, nummer drie achter NN en Aegon. Die positie willen we versterken. Delta Lloyd maakt niet voor niets onderdeel uit van het internationale pensioennetwerk Insurope.”
Ketenintegratie
“Pijlers onder de nieuwe strategie zijn deskundigheid en ketenintegratie.” Volgens Elion is Delta Lloyd marktleider in ketenintegratie. “Op deelgebieden zijn er vast concurrenten die het beter doen, maar over de volle breedte lopen wij voorop.” De verhoogde aandacht voor het MKB is daarom niet alleen marketinggedreven, aldus Elion, “maar ook IT-gedreven, met als doel eenvoudige verwerking.”
Op dit moment verwerkt Delta Lloyd de helft van alle particuliere schadeverzekeringen online. “Bij Auto is dat al ruim 70%”. Bij de particuliere levensverzekering Financieel VrijheidsPlan ligt dit percentage boven de 60. “De opkomst van digitale verwerking gaat enorm snel.”
Kosten
Intern werkt Delta Lloyd eveneens hard aan het verbeteren van processen en het drukken van de kosten. Zo sluit ABN Amro Verzekeringen binnenkort aan op het door Delta Lloyd en Ohra gedeelde Schade Service Centrum voor particuliere polissen. Naar verwachting gaat de verwerking van zakelijke schadeverzekeringen van Delta Lloyd binnenkort op soortgelijke wijze plaatsvinden.
Voor levensverzekeringen wacht eenzelfde exercitie: ABN Amro Verzekeringen sluit binnenkort aan op het systeem Alfa, het platform voor de afhandeling van individuele en collectieve universal-life en unit-linkedverzekeringen. “We gaan van een ambachtelijk bedrijf naar een industrieel bedrijf”, zegt Maarten de Groof, directievoorzitter Leven. “Het gaat meer draaien om targets, doorlooptijden en marges.”
Frank Elion: “Delta Lloyd is marktleider in ketenintegratie”.

Reageer op dit artikel