nieuws

De Goudse zoekt nieuwe topman

Archief

De Goudse grijpt de vervroegde pensionering van bestuursvoorzitter Cees Bol (62) en vice-voorzitter Herman Touw (58) aan om weer terug te gaan naar een driekoppige raad van bestuur. Naar alle waarschijnlijkheid zoekt de raad van commissarissen de opvolger buiten De Goudse.

Zittend bestuurder Erno Kleijnenberg (50) wil op die speculaties niet ingaan. “We willen zo spoedig mogelijk een opvolger bekend maken, meer kan ik er niet over zeggen. Of het voor mij een teleurstelling is? Nogmaals, of de opvolger intern of extern wordt gezocht, kan ik niet zeggen en dus ook niets over een eventuele teleurstelling.” Naast Kleijnenberg houdt Herman van Hemsbergen (43) een stoel in de bestuurskamer van De Goudse.
Cees Bol en Herman Touw verlaten binnen enkele maanden de raad van bestuur van De Goudse. De officiële afscheidsdatum van Bol staat nog niet vast, maar zal ergens in mei zijn. Hij werkt al sinds 1982 bij het familiebedrijf: eerst als directeur marketing en verkoop en vanaf 1989 als lid van de raad van bestuur. Touw, afkomstig uit het ING-huis, volgde twee jaar geleden nog Aad Horstman op als topman van Tiel Utrecht, om een jaar later – na de overname – in het bestuur van De Goudse zitting te nemen.
Zeggenschap
Of de eventuele opvolger uit ING-huize komt, is evenmin bekend. Bij de overname van Tiel Utrecht vorig jaar nam ING wel een aandelenbelang van 20% in De Goudse. “Dat is geen stap naar een overname van De Goudse”, stelde topman Bol toen. “ING ziet de deelname als een belegging en niet als een strategische stap. Het concern participeert via een beleggingsvennootschap (Kieviet) en krijgt geen enkele zeggenschap in ons bedrijf.”
Inmiddels blijken de gedachten over de participatie van ING wat genuanceerder te zijn. “De Goudse kent twee aandeelhouders met invloed, met zeggenschap, en dat is de familie Bouwmeester en dat is ING”, aldus bestuurslid Kleijnenberg. ING heeft overigens geen vertegenwoordiger in de raad van commissarissen van De Goudse.
Aandelenemissie
Er is – sinds kort – wel een dérde aandeelhouder. In de laatste maand van 2001 heeft het beursgenoteerde beleggingsfonds Ducatus een belang van 5,5% genomen in De Goudse. “Dat is geen strategisch aandeelhouder maar puur een financieringsinstrument.”
De participatie van Ducatus is het gevolg van een aandelenemissie van De Goudse ter grootte 6,8% van het totaal aan uitstaande aandelen. De meeste nieuwe aandelen zijn naar Ducatus gegaan; ING heeft een deel gekocht om z’n participatie op 20% te houden. Met de emissie is een bedrag van e 35 mln gemoeid: “ter consolidatie van de financiering van de overname van Tiel Utrecht”, zo luidt de toelichting.
Ducatus is in 1996 opgericht door Van Lanschot Bankiers. “Ducatus is voor 30% in handen van particuliere aandeelhouders en voor 70% in handen van institutionele beleggers, waarvan Van Lanschot, SNS Reaal en NIB Capital de grootste zijn”, aldus Peter Zijlstra, adjunct-directeur van Van Lanschot en verantwoordelijk voor beleggingsfondsen. Ducatus heeft onder meer preferente aandelen – aandelen die met voorrang recht geven op een vast dividend – in Achmea, Friesland Bank, Van Lanschot Bankiers en handelshuis Van der Moolen. “Met het oog op belastingvrije koerswinst en dividenden nemen we belangen van minimaal 5% om in aanmerking te komen voor de deelnemingsvrijstelling”, zo legt Zijlstra uit.
Premiegroei
De Goudse zegt vorig jaar een premie-omzetgroei van 12,5% te hebben gerealiseerd tot e 708 mln. De integratie van Tiel Utrecht en dochter Algemene Zeeuwse verloopt “volgens plan”. Dat betekent onder meer dat het bedrijf vanaf nu met één productaanbod en onder één naam naar buiten treedt: De Goudse. “De herindeling van de medewerkers over de kantoren in Gouda en Utrecht krijgt in maart zijn beslag”.
Erno Kleijnenberg: “De Goudse kent twee aandeelhouders met invloed, met zeggenschap, en dat is de familie Bouwmeester en dat is ING”.

Reageer op dit artikel