nieuws

De Goudse stopt met loondienstadviseurs

Archief

De Goudse heft binnen een jaar zijn loondienstorganisatie op, omdat het verkoopkanaal “structureel verliesgevend” zou zijn. De ‘Vaste Organisatie’, onderdeel van het anderhalf jaar geleden overgenomen Tiel Utrecht, telt zestig adviseurs. De Goudse zegt een deel van hen te willen helpen bij het starten van een eigen bedrijf. Andere portefeuilles worden verkocht aan tussenpersonen die met De Goudse samenwerken.

In beide gevallen zal De Goudse een belangrijke rol gaan spelen als financier, ongetwijfeld in ruil van productieafspraken. De Goudse-directielid Aris Neven wil daar niet op vooruitlopen. “Voorop staat dat de adviseurs niet langer onder de verantwoordelijkheid van De Goudse actief zullen zijn. Als ze een eigen bedrijf willen beginnen, dan kan dat met steun van De Goudse gebeuren. Dat zullen we per individu afwegen. Dat geldt evenzeer voor portefeuilles die we verkopen; daar zit niet per definitie een financiering van De Goudse aan vast.”
Richting het eigen personeel en de vakbonden had de directie van De Goudse al eerder aangegeven dat de loondienstorganisatie “structureel verliesgevend” is. Volgens de vakbonden was dat een te negatieve weergave van de feiten en was veeleer sprake van “winstgevendheid die niet aan de ondernemingsdoelstellingen beantwoordt”. Directielid Neven laat de waarheid in het midden. “Zoals de vaste organisatie werkte was de winstgevendheid niet goed. Er waren plannen voor het vergroten van die winstgevendheid, maar die zijn op het laatste moment door de kabinetsplannen op het gebied van spaarloon en lijfrente gedwarsboomd. Er was geen perspectief meer op een rendabele distributie.”
Maar was de ‘Vaste Organisatie’ nu verliesgevend of was de winst niet hoog genoeg?
Neven: “Ach, ik vind dat niet zo belangrijk; maar ze was verliesgevend.”
Vakbonden
De vakbonden zijn weinig enthousiast over de werkwijze van de verzekeraar. “Wij hebben de pest in, omdat de directie nauwelijks met ons communiceert”, aldus Ahmed Kansouh van het CNV. Eind juli hebben de vakbonden nog gezamenlijk een brief aan de directie van De Goudse gestuurd, naar aanleiding van het plan om de werkingsduur van het Sociaal Plan te beëindigen. De bonden maakten zich daarover zorgen, omdat bij de service-unit Financiën en Actuariaat een afslanking van 74 medewerkers (in fte) naar 57 is voorzien.
Uit de brief blijkt verder dat de vakbonden de ontwikkelingen rondom de vaste organisatie toen al “met argusogen” bekeken. “Wij worden in toenemende mate door onze leden geconfronteerd met onrustgevoelens, gevoed door een leegloop van personeel, ongelukkige aansturing, gebrekkige hulpmiddelen en ontoereikende kilometervergoedingen.” Verder ontwikkelde De Goudse een plan om de adviseurs om te vormen tot franchisenemers. Ten slotte was er nog het verhaal dat De Goudse aan de loondienstadviseurs geen nieuwe visitekaartjes meer zou verstrekken, omdat men in de markt geen associatie met De Goudse meer wilde oproepen.
Tussen januari vorig jaar en nu is het aantal loondienstadviseurs bij De Goudse geslonken van negentig naar zestig. Directielid Neven noemt dat “een gewoon, normaal verloop”. Volgens hem zijn de mensen zelf uit dienst gegaan. “Nou ja, normaal verloop. Natuurlijk, er was al langer onzekerheid over de toekomst”, geeft hij wel toe.
Voorbodes
Die onzekerheid is allerminst vreemd, want de druk op de loondienstafdeling werd de laatste twee jaar flink opgevoerd. Begin 2000 zei Tiel Utrecht, toen nog als onderdeel van ING, “het roer te willen omgooien”. Hypotheken en beleggingsverzekeringen (FlexxVermogensPlan) werden de nieuwe producten voor de adviseurs, in plaats van de spaarkasovereenkomsten (Aktief Sparen). Bij die gelegenheid maakte Tiel Utrecht melding van een dalende productie over 1999. Voor heel Tiel Utrecht bedroeg die productie e 31,8 mln, waarvan e 5,0 mln door de ‘Vaste Organisatie’ en e 26,8 mln door assurantiekantoren.
In november van dat jaar volgde de overname door De Goudse. De loondienstorganisatie zal zo’n 9% van het brutopremie-inkomen van het nieuwe De Goudse voor z’n rekening gaan nemen, zo luidt de voorspelling. Het label Tiel Utrecht moet wel verdwijnen “vanwege de efficiency”. Daarentegen blijft de naam Algemene Zeeuwse, een dochter van Tiel Utrecht, wél bestaan. Als reden geeft topman Cees Bol op dat deze verzekeraar – “een verborgen diamant” – naast ZLM de belangrijkste verzekeraar in Zeeland is.
Januari 2001 spreekt Bol op de jaarvergadering van de ‘Vaste Organisatie’. Hij doet een opmerkelijke uitspraak: “Ik was aangenaam verrast toen ik hoorde dat Tiel Utrecht een Vaste Organisatie heeft.” Alsof Bol pas tijdens of na de overnamebesprekingen ontdekte dat Tiel Utrecht een loondienstorganisatie herbergde. Bol steekt de negentig adviseurs toch een hart onder de riem. “Jullie zijn een welkome aanvulling op onze bestaande distributiekanalen. Jullie hoeven niet geïntegreerd te worden, jullie zíjn er!”
Het management laat de adviseurs vervolgens met een weinig gerust hart huiswaarts keren. “Niet alle producten van De Goudse komen beschikbaar voor de loondienstorganisatie”, laat directielid Cees Nederveen weten. Waarna Rob Lagerwaard (hoofd van de Vaste Organisatie) meldt dat de productie in 2001 gemiddeld met 50% omhoog zal moeten. Lagerwaard fêteert de drie adviseurs met de hoogste jaarproductie: respectievelijk. e 284.000, e 222.000 en e 204.000. Hij voegt er wel aan toe dat “65% van de negentig adviseurs de minimumdoelstelling niet heeft gehaald”. Over 2000 blijft de productie van heel Tiel Utrecht met e 29 mln 7% achter bij die over 1999. Over de laatste anderhalf jaar zijn geen productiecijfers bekend.

Reageer op dit artikel