nieuws

DBV volgt Legal & General met risicotarief naar inkomen

Archief

DBV heeft als negende levensverzekeraar in ons land een onderscheid ingevoerd in overlijdensrisicopremies voor rokers en niet-rokers. Tegelijkertijd is er een ‘businesstarief’, waarbij inkomen mede bepalend is voor het “scherpe” tarief. Het ‘rijkentarief’ van Legal & General krijgt derhalve navolging.

Drie jaar geleden deed Legal & General de verzekeringswereld steigeren met een introductie van een lager overlijdensrisicotarief voor rijken. “Een afschuwelijke ontwikkeling”, noemde ASR-topman Carlo de Swart het. En volgens Achmea-leidsman Gijs Swalef knaagde Legal & General aan de wortels van de solidariteit. Navolging bleef enkele jaren uit, maar DBV durft de stap nu ook aan.
“Onze businessvariant is inderdaad vergelijkbaar met Legal Lifestyle”, erkent DBV-directielid Marcel Nijholt. “We hanteren een acceptatiegrens op basis van inkomen, omdat de sterftecijfers bij bepaalde welstandsklassen nu eenmaal gunstiger zijn.” De drempel die DBV opwerpt is laag: de WAZ-grens van ruim e 38.000 voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) en de ziekenfondsgrens voor vrije beroepsbeoefenaren. Ter vergelijking: Legal & General laat mensen pas toe tot Legal Lifestyle bij een inkomen van minimaal e 50.000 of een onbelast vermogen van e 250.000, en een verzekerd bedrag van minimaal e 50.000.
Niet-roken
De lancering van het nieuwe zelfstandige overlijdensrisicotarief (tegen gelijkblijvende premie) voor de zakelijke markt, gaat bij DBV gepaard met een algehele differentiatie in risicotarieven voor rokers en niet-rokers. DBV is daarmee de negende levensverzekeraar in ons land die een dergelijk premieonderscheid hanteert. Ruim een jaar geleden deed De Goudse dat als achtste, ná Allianz, Falcon, Generali, Hooge Huys, Legal & General, Levob en Nieuwe Hollandse Lloyd.
“We ambiëren een scherp risicotarief”, zo verklaart Nijholt de introductie van niet-rokerstarieven. “Een aantal partijen hanteert deze differentiatie al en als wij scherpe tarieven willen bieden, dan moeten we dit onderscheid wel aanbrengen.” Nijholt rekent het premievoordeel voor: “Bij een 30-jarige man die voor dertig jaar een gelijkblijvend risicokapitaal verzekerd van e 100.000 vroegen we voorheen een jaarpremie van e 347. Ons nieuwe niet-rokerstarief is e 326 (-7%, red) en het businesstarief is e 303 (-13%, red.).”
Overigens wordt voor rokers een risicoverzekering bij DBV aanzienlijk minder aantrekkelijk: in bovenstaand voorbeeld is de nieuwe premie e 451, oftewel 30% meer dan vroeger.
Concurrerend
Volgens Nijholt liggen de nieuwe businesstarieven van DBV tot e 100.000 verzekerd kapitaal onder die van Legal & General. “Bij hogere kapitalen is Legal goedkoper. Maar wij gebruiken deze risicotarieven vooral ter ondersteuning van onze pensioenproductie.”
Legal & General-directeur Arno Dolders vindt het aardig dat er meer concurrentie ontstaat. “Maar de verzekerde kapitalen van Legal Lifestyle zijn gemiddeld e 250.000, dus ik maak me nog niet echt zorgen.”
De nieuwe overlijdensrisicotarieven van DBV zijn opgenomen in de jongste adviessoftware ‘Eadvies’, die is ontwikkeld door Uniserv. De tarieven zijn eveneens opgenomen in het Akkermans Pensioen Adviespakket.

Reageer op dit artikel