nieuws

CVZ: eigen bijdragen leiden tot hoge kosten

Archief

In de nieuwe basisverzekering ziektekosten kan een systeem van eigen-risicobedragen aan de voet tot veel administratie rompslomp leiden, vindt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Het demissionaire kabinet wil dat in de toekomstige basisverzekering verzekerden boven de 18 jaar een eigen risico aan de voet krijgen opgelegd van e 100 per kalenderjaar. Zij moeten dit op vrijwillige basis kunen verhogen (met treden van e 100) tot e 500. Hierdoor zijn verzekerden bewust van kosten en premies.
In een rapport dat het CVZ gisteren (27 maart) aan minister De Geus heeft aangeboden, staat dat de invoering van zo’n eigen-risicosysteem mogelijk is, maar dat die vrijwillige keuzemogelijkheid de solidariteit kan aantasten. Om dit te beperken zou een verzekerde jaarlijks slechts met één trede mogen verhogen of verlagen. Dit zou ook moeten gelden bij een overstap naar een andere verzekeraar. Verzekeraars moeten dan gegevens uitwisselen. Al met al zal dit de administratieve lasten fiks vergroten.
Het CVZ maakt hierbij de kanttekening, dat deze opmerkingen ook bruikbaar zijn bij discussies over verandering in de ziekenfondsverzekering.

Reageer op dit artikel