nieuws

Contractverlenging als troost voor teleurstellend SprintPlan

Archief

Aegon-dochter Spaarbeleg biedt de komende weken negenhonderd deelnemers aan het aandelenleaseproduct SprintPlan de mogelijkheid om hun contract met vier jaar te verlengen. “Zo hebben zij de mogelijkheid alsnog een rendement te halen”, zo constateert Spaarbeleg.

“Nu slechts ( 100, straks heel veel én belastingvrij”, zo beloofde Spaarbeleg in het najaar van 1997 aan consumenten. Door maandelijks ( 100 (tot maximaal ( 400) te betalen aan Spaarbeleg konden mensen voor ( 15.000 (tot ( 60.000) aan aandelen krijgen in het Aegon Garantiefonds. Na vijf jaar zou een aantrekkelijk rendement moeten resteren. Spaarbeleg is immers “gespecialiseerd in spaar- en beleggingsproducten die uitblinken door een hoog rendement”, zoals het zelf zegt.
De praktijk blijkt even anders. Twee magere beursjaren zorgen vrijwel zeker voor negatieve rendementen voor aandelenleasers. “Klanten lopen de kans dat de einduitkering lager is dan het totaal van de gedane rentebetalingen”, zo formuleert Spaarbeleg de tegenvaller die veel klanten vanaf november dit jaar te wachten staat.
Eenmalig aanbod?
Daarom krijgen negenhonderd klanten nu een aanbod: het SprintPlan met vier jaar verlengen. De rentebetalingen per maand blijven gelijk, eenzelfde bedrag wordt geleend, en Spaarbeleg betaalt het vierde jaar de volledige rente. Het geleende bedrag wordt wederom belegd in het Aegon Garantiefonds en kan niet in waarde dalen. Wel kan de opbrengst (nogmaals) lager uitvallen dan de som van drie jaar rentebetaling. De maandbetaling verlagen kan niet, tussentijds stoppen wel mét verlies van de garantie op de beleggingen.
Spaarbeleg wil nog niet zeggen of SprintPlan-deelnemers in de toekomst eenzelfde aanbod krijgen. “Dat hangt onder meer af van de reactie die we op deze mailing krijgen.”

Reageer op dit artikel