nieuws

Consumentenbond willigt eis van Expiratieweb.nl in

Archief

De Consumentenbond gaat op haar website een rectificatie plaatsen van het onderzoek naar financiële vergelijkingssites in de GeldGids. Advios Assurantiën, eigenaar van Expiratieweb.nl, had dat geëist omdat de bond geen recht gedaan zou hebben aan het provisieplafond dat al jaren wordt gehanteerd, door dit te vergelijken met “een vaste vergoeding per product”.

In eerste instantie luidde de voorgestelde rectificatie van de Consumentenbond als volgt: “De site www.expiratieweb.nl krijgt, net als enkele andere sites, zijn inkomsten ook met een vaste vergoeding per product. Klanten kunnen een deel van de provisie terugkrijgen.”
Advios-adviseur Ralph Geissen vond de rectificatie die de bond voorstelde absoluut onbespreekbaar. “Het provisieplafond van Expiratieweb.nl verschilt wezenlijk van de vaste vergoeding per product zoals Independer en Kijk & Vergelijk die hanteren.”
Expiratieweb hanteert volgens Geissen al jaren een provisieplafond dat maximaal e 680 bedraagt. Dat betekent volgens hem dat de afsluitprovisie nooit hoger zal zijn dan dit bedrag. “Indien de standaard afsluitprovisie hoger is dan ons provisieplafond, dan ontvangt de consument het overschot als eenmalige bonusuitkering terug. De consument kan er ook voor kiezen de afsluitprovisie in het voorstel te maximaliseren op ons provisieplafond. Omdat een deel van de standaard afsluitprovisie wordt gebruikt ter verlaging van de verzekeringskosten zal het eindkapitaal of de jaarrente stijgen.”
Volgens Geissen is er nog een verschil met partijen als Independer, omdat elk voorstel van Expiratieweb is gebaseerd op het provisieplafond én vrijblijvend is. “Independer zal bij haar vaste vergoeding per product de lagere afsluitprovisie van e 1.500 compenseren door een rekening te sturen naar de consument.”
Geissen had de Consumentenbond een ultimatum gesteld en een voorstel voor rectificatie gegeven. “Als de bond daaraan niet voldoet, start ik een publiciteitsoffensief via mijn eigen website en via andere media”, aldus een getergde Geissen. Inmiddels is dit niet meer nodig. De Consumentenbond gaat op de eigen website expliciet vermelden dat Advios een plafond hanteert van e 680.

Reageer op dit artikel