nieuws

Consument & Geldzaken klaagt over SprintPlan

Archief

Na twee particuliere stichtingen zegt nu ook de Vereniging Consument & Geldzaken geld te gaan eisen van Aegon-dochter Spaarbeleg. De vereniging eist schadeloosstelling voor deelnemers aan het aandelenleaseproduct SprintPlan.

Spaarbeleg zou vanaf 1999 ten onrechte geen risicoprofiel hebben opgesteld van klanten en daarmee onrechtmatig hebben gehandeld. Volgens Consument & Geldzaken heeft de toezichthouder eveneens gefaald, omdat er onvoldoende toezicht is gehouden op naleving van de Nadere Regeling Toezicht Effectenverkeer. “De meeste instellingen zijn de regels uit 1999 pas in 2002 daadwerkelijk gaan naleven”, zo klaagt de vereniging.
Reclame Code
Overigens heeft Spaarbeleg bij de Reclame Code Commissie een overwinning behaald bij een klacht tegen de brochure voor het SprintPlan. Volgens de klager waarschuwt de brochure niet of nauwelijks voor de risico’s van aandelenlease en wordt het SprintPlan ten onrechte gepresenteerd als spaarproduct. Verder is de reclameslogan ‘Je zet ’t beter weg bij Spaarbeleg’ volgens de klager “zeer pijnlijk voor diegenen die veel geld zijn kwijtgeraakt”.
De Reclame Code Commissie acht de brochure niet misleidend, onder meer omdat de toelichting vermeldt dat “de waarde van uw belegging kan fluctueren (…)” en vanwege de zin “Als de beurs onverwacht tegenvalt, loopt u risico over uw rentebetalingen”.

Reageer op dit artikel