nieuws

Chinezen en Kozakken zwaaien Sybolt uit

Archief

Annemieke ter Beek, communicatiemanager bij SRK, en Trees Klopper, secretaresse van SRK-directeur Sybolt ten Have, verkleedden zich als Chinezen om hun directeur zingend uit te luiden. Zij deden dat met achttien anderen.

Waar deden jullie dat?
In de Stadsschouwburg in Zoetermeer. Speciaal voor het personeel werd daar een afscheidsfeest gehouden. Alle vijf afdelingen voerden een act op. Er werd in middeleeuwse kledij een heksenproces gehouden waarbij Sybolt het slachtoffer moest spelen, er werd een toneelstukje opgevoerd over ‘de SRK-fabriek’ en een pantomime over Sybolt, en er werd een lied gezongen. Ook alle twintig mensen van onze stafafdeling zongen samen een lied.
Hoezo Chinezen?
Het was een lied met anekdotes over Sybolt. Hij heeft Chinees en Russisch gestudeerd. Vandaar ook die Kozakken. De matrozen slaan op het feit dat hij altijd het voortouw nam bij sportieve zaken. Sybolt heeft twee grote honden en nam die wel eens mee naar kantoor. Er waren daarom twee mensen als hond verkleed. Ook is hij eens een vergadering van de raad van bestuur uitgestormd, omdat hij Trees “een dief, een dief” hoorde roepen. De dief was helaas sneller dan hij. In het lied hebben we daar aan gerefereerd met ‘Dirty Harry’ en dat uitgebeeld met cowboys.
Een hele klus.
Nou en of. We zijn drie maanden van tevoren begonnen. Ardie van Hooft, onze salarisadministratrice, kan heel goed zingen dus het stond al onmiddellijk vast dat wij een lied zouden doen. We hebben met z’n twintigen de anekdotes bepaald en Ardie heeft toen, op bestaande muziek, de tekst geschreven. Zij zong de coupletten en wij het refrein. Als over ons gezongen werd, maakten wij daarbij bewegingen. De Chinezen bogen, de matrozen zwabberden en honden liepen op vier poten over het toneel.
En die kostuums?
Die hadden we gehuurd. Dat was nog een heel gedoe. We moesten onze maten noteren. We moesten kijken wat er precies voorhanden was. Het kostuum van Truus is helemaal niet Chinees, maar Japans. Ook zei het verhuurbedrijf aanvankelijk maar één hondenpak te hebben. Later kwamen ze op de proppen met Tommy van Sesam Straat, die ze als beer geregistreerd hebben.
Tevreden?
Nou en of. Sybolt vond het super. Zijn vrouw ook. En wij vonden het geweldig om zoiets met elkaar te doen. Het was typisch SRK. Typisch Sybolt.
Annemieke ter Beek in Chinees kostuum. Links van haar staat Trees Klopper. Verder v.l.n.r.: Elzo de Lange, Evelyn Meijer, Barbara de Groot, Annemarie Dumpel, Tonny van der Meer en Jaap Huber.

Reageer op dit artikel