nieuws

Carglass na zes jaar vrijuit

Archief

Carglass is door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) vrijgesproken van mededingingsbeperkende activiteiten. Daarmee moet concurrent GlasGarage na een procedure van zes jaar in het stof bijten.

Autoruithersteller GlasGarage (tachtig vestigingen, omzet e 13 mln) had al in 1998 een klacht ingediend bij mededingingsautoriteit NMa tegen de werkwijze van marktleider Carglass (54 vestigingen, omzet e 100 mln). De NMa oordeelde toen in eerste instantie dat Carglass met volumekortingen, groepsbonussen en communicatiebonussen die aan verzekeraars werden gegeven de mededingingswet overtrad. Nader onderzoek werd aangekondigd.
De voorgenomen boete is echter nooit opgelegd door de NMa, die in oktober 2000 op haar schreden terugkeerde door te stellen dat “de volumekortingen werden gerechtvaardigd door schaalvoordelen, terwijl de groepsbonussen per 1 januari 2001 zouden worden afgeschaft. De communicatiebonussen achtte de NMa een redelijke tegemoetkoming voor daadwerkelijk gemaakte kosten, terwijl Carglass bovendien geen exclusieve vermelding op de groene kaart bedong”, zo recapituleert het CBB.
Er volgde een slepende procedure waarbij GlasGarage in beroep ging en over en weer bezwaren werden gemaakt tegen de gang van zaken. Daarbij bracht GlasGarage ook de ruitprijskorting in: een korting van 35% op voor- en achterruiten die zou gelden voor alle klanten. “In feite is de ruitprijskorting een gunstige, algemene prijsstelling. Van misbruik kan slechts dan sprake zijn als het gaat om onbillijk lage prijzen”, zo wees de NMa ook deze klacht af.
Uiteindelijk stond GlasGarage als laatste middel nog de gang naar het CBB ter beschikking. Dat college heeft nu de uitspraken van de NMa in hoger beroep bevestigd.

Reageer op dit artikel