nieuws

Buitenlanders trekken zich terug uit Nederland

Archief

De stap van AXA staat niet op zichzelf. Diverse buitenlandse verzekeraars trekken zich terug uit de Nederlandse markt of heroverwegen zeer serieus hun aanwezigheid in de lage landen. Zo behoort Nederland voor de moederbedrijven van Zurich, Winterthur en DBV niet langer tot de kernlanden.

Eerder dit jaar verkocht het Britse Royal & SunAlliance zijn Nederlandse en Belgische activiteiten aan Achmea. Andere voorbeelden uit het recente verleden zijn St. Paul, Sampo en Hartford, dat dochter Zwolsche Algemeene verkocht aan AGF (Allianz). Daarvóór maakten vooral Britse maatschappijen terugtrekkende bewegingen, getuige de verkoop van General Accident aan het toenmalige Nuts, levensverzekeraar Prudential aan Achmea en Royal Nederland aan Aachener en Münchener.
Volgens Delta Lloyd-topman Niek Hoek hebben de Britten nu gezelschap gekregen van Zwitserse en Franse verzekeraars. “Er gaan verzekeraars verdwijnen”, zei hij onlangs, daarbij wijzend naar Zwitserse, Franse en Britse concerns.
Kandidaten
Verkoopkandidaat nummer twee, na AXA, lijkt Zurich Nederland te zijn. Moederbedrijf Zurich liet eerder dit jaar vanuit Zwitserland weten dat Nederland niet meer tot de kernlanden behoort.
Dat laatste geldt al wat langer voor Credit Suisse, in ons land eigenaar van Winterthur en (via een Duitse holding) van DBV. De Zwitserse bank kent aanzienlijke financiële problemen in verzekeringspoot Winterthur en leidt de laatste twee kwartalen nettoverliezen van e 0,4 mld en e 1,4 mld. Eerder werd nog e 1,4 mld in Winterthur gepompt om de solvabiliteit op orde te brengen. De zes kernlanden van Winterthur Versicherungen zijn: Zwitserland, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Italië en België. Vestigingen in Oostenrijk en Frankrijk werden vorig jaar verkocht, terwijl vorige maand Portugal volgde.
De Nederlandse dochterbedrijven Winterthur en DBV spreken tegen dat de toekomst in ons land onzeker is. “De verkopen in Oostenrijk, Frankrijk en Portugal hebben stuk voor stuk te maken met het rendement van die bedrijven. Wat dat betreft zijn wij binnen Winterthur een outperformer,” aldus Martin de Weijer, algemeen directeur van Winterthur. “Ik ben onlangs nog in Zwitserland geweest en heb geen enkele concrete opmerking gehoord over een desinvestering of iets dergelijks.”
Bob Westra, directeur van DBV, wijst iedere suggestie over een ‘onduidelijke toekomst’ van de hand. “Wij zijn kerngezond en er verandert niets in onze strategie”, zo zegt hij. “Er ligt een langjarige toezegging over ons zelfstandig voortbestaan.” Westra wil echter niet zeggen van wie de toezegging is en tot hoe lang zij geldt.
Erasmus
Swiss Life betitelde Nederland eerder dit jaar juist wél als kernland, maar de verantwoordelijke man voor die strategie (Roland Chlapowski) is inmiddels gewipt. Zwitserleven benadrukt dat de strategie overeind blijft. “Onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe topman (Rolf Doerig) zijn nieuwe aandelen uitgegeven en in de prospectus wordt Nederland als kernland bevestigd.”
Ten slotte gaf Erasmus, dochter van het Duitse Wüstenrot en Württembergische, onlangs aan af te stappen van de jarenlang gepropageerde groeistrategie. Erasmus richt zich voortaan op rendement. Volgens directielid Paul van Leeuwen is dat geen voorteken. “Onze moeder staat volledig achter ons en er worden geen pogingen gedaan om ons te verkopen.”

Reageer op dit artikel