nieuws

Bruiloftsgast in Marokko

Archief

Frank Hengeveld, manager markt- en productmanagement bij Agis, ging met Nabil Derrazi, directeur van Agis Maroc, naar een bruiloft in de Marokkaanse stad Fes.

Wat is Agis Maroc?
Wij hebben veel Marokkaanse verzekerden. Sinds drie jaar hebben wij voor hen en onze autochtone verzekerden die in Marokko op vakantie zijn, een vestiging in Casablanca. Dat betekent betere service en een betere controle op kwaliteit en prijs van de medische hulp aldaar. Het kantoor beschikt in belangrijke Marokkaanse steden over adviserende geneeskundigen en klinieken. We hebben ook zo’n servicekantoor in Istanbul. Ik bezocht ons kantoor in Casablanca in de hoedanigheid van hoofd van het betreffende marktsegmentmanagement. Wij zien allochtonen als een groeimarkt. Ze vormen één van onze vier marktsegmenten.
Hoe ziet het kantoor er uit?
Zoals het daar gebruikelijk is: in een flatwoning. Ook de tandarts en de orthopeed zitten in een flat.
Wie was het bruidspaar?
De bruidegom is een broer van een medewerkster van Agis Maroc. De familie woont in Fes, dat is zo’n vier uur rijden van Casablanca. Fes ligt niet, zoals Casablanca, aan de kust. Het was er behoorlijk warm. Zo’n 45 graden.
Hoe was de bruiloft?
Die duurt normaliter zeven dagen. Ik heb daar de eerste dag van bijgewoond. We hebben de bruidegom met muziek opgehaald om de bruid ‘te gaan zoeken’. Die wandeling duurde drie uur. Daarna volgden vele ceremonies. De bruid wordt rondgedragen op een draagbaar, het echtpaar komt op een soort tronen te zitten. Iedereen is mooi, in traditionele kleding, gekleed. De bruid verkleedt zich op zo’n avond wel vier keer. Er is muziek en er wordt gedanst, maar er wordt vooral veel gezeten. Er was ontzettend veel eten en drinken, geen alcohol uiteraard. Ik heb – zoals dat hoort: met m’n handen – een gerecht van maagjes en levertjes gegeten. Allemaal heel schoon en keurig. Ik ben er, hoewel ik niet zo’n sterke maag heb, dan ook niet ziek van geworden.
Welk cadeau gaven jullie?
Het is gebruikelijk geld te geven. Dat geld wordt geteld waar iedereen bij is en vervolgens wordt luid meegedeeld hoe groot de gift is. Iedereen weet dus wat iedereen geeft. De groep van Agis Maroc gaf een bedrag dat hoger is dan een maandsalaris in Casablanca. In Fes is dat nog meer waard.

Reageer op dit artikel