nieuws

Britse zuster Delta Lloyd doet proef met revolutionaire autopolis

Archief

De Britse Aviva-dochter Norwich Union, zusterorganisatie van Delta Lloyd, doet deze zomer een proef met een revolutionaire autoverzekering, waarbij de premiestelling afhankelijk is van het dagelijks autogebruik.

Ongeveer vijfduizend polishouders zullen aan de proef op vrijwillige basis meewerken. De ‘betaal als je rijdt-polis’, zoals het concept heet, is afgekeken van de verzekeraar Progressive in de Amerikaanse staat Ohio. Met deze vierde autoverzekeraar in de VS heeft Norwich Union een exclusieve overeenkomst gesloten voor het gebruik van haar technologie in Groot-Brittannië en de rest van Europa.
In de auto van de vijfduizend deelnemers aan de proef wordt een blackbox aangebracht, die onder meer vastlegt waar het voertuig zich bevindt (in verband met risico diefstal), wanneer en hoe vaak wordt gereden en hoeveel kilometers worden afgelegd. Ook wordt geregistreerd hoe het schadeverloop (frequentie, hoogte etc.) is.
Samenwerking
Voor de introductie van het autoverzekeringsconcept is marktleider Norwich Union een samenwerking aangegaan met Orange, de grootste Britse leverancier van mobiele telefoons en met IBM, de grootste mondiale ICT-fabrikant. Orange volgt via een satellietverbinding de auto’s van de deelnemende verzekerden en sluist alle gegevens via het informatiesysteem van IBM door naar Norwich Union. De verzekeraar kan aan de hand van deze gegevens de autopremie bepalen en de noodzaak tot schadevergoeding vaststellen.
Om de proef af te ronden en grondig te evalueren, denkt de Aviva-dochter twaalf tot achttien maanden nodig te hebben, inclusief de mogelijke integratie van de pechhulpverlening door de verzekeraar aan verzekerden. Als de proef deze zomer slaagt, wil Norwich Union het concept via de andere werkmaatschappijen van Aviva, waaronder Delta Lloyd, introduceren op het Europese continent.

Reageer op dit artikel