nieuws

Bouwers en buitenlanders zijn slechte betalers

Archief

Het aantal wanbetalers in het bedrijfsleven is het afgelopen twee jaar volgens 40% van de Nederlandse bedrijven toegenomen, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Euler Hermes. Vooral bouwbedrijven en buitenlandse handelsrelaties hebben een slechte betalingsmoraal.

TNS Nipo ondervroeg ruim vierhonderd bedrijven in de industrie, bouw, groothandel en zakelijke dienstverlening. Zij zien wanbetaling als een serieuze bedreiging voor de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Bijna 40% wijst de bouwsector aan als slecht betalende bedrijfstak en 65% geeft aan dat de buitenlandse handelspartners te laat of helemaal niet betalen.
Opmerkelijk is dat veel bedrijven met gelijke munt terugbetalen: 35% stelt zelf betalingen uit als hun klanten in gebreke blijven. Naast liquiditeitsproblemen blijkt vaak een strategische keuze ten grondslag te liggen aan het betalingsgedrag. Ruim de helft van de respondenten geeft aan dat grote bedrijven vaker hun machtspositie misbruiken om structureel te laat te betalen.
Negen van de tien bedrijven is de afgelopen vijf jaar geconfronteerd met klanten die failliet gingen. Ook in die categorie scoort de bouw hoog: een kwart van het totale aantal faillissementen in Nederland is voor rekening van bouwbedrijven. Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in ons land dit jaar met 9% zal stijgen tot circa zevenduizend, het grootste aantal van Europa.

Reageer op dit artikel